Nåleakupunktur skal udøves af alle

Ministeren vil ændre lægeloven, så nåleakupunktur ikke omfattes af begrebet "operative indgreb". Ifølge Lægeloven er det tilladt alle, at behandle sygdomme, men som loven er nu, gælder det ikke for nåleakupunktur. Ministeren vil lempe adgangen for, at andre end læger kan benytte nåleakupunkturbehandling, da risikoen ved behandling med nåleakupunktur efter styrelsens opfattelse anses for minimal.
Tina Møller
Dokumentation
Spørgsmål 82: "Idet der henvises til vedlagte skrivelse fra faglig konsulent Annette Wandel vedrørende fysioterapeuters udøvelse af akupunktur ønskes ministerens kommentar til fremtidens betingelser for udøvelse af akupunktur for ikke-læger. Det ønskes i den forbindelse oplyst, om der arbejdes for en fælles standard for uddannelsesniveau for ikke-læger, der udøver akupunktur."

Sundhedsministerens svar: De gældende retlige rammer for udøvelse af akupunktur findes i lægeloven:

Udgangspunktet i lægelovens kapitel 6 om kvaksalveri er, at det er tilladt alle at "tage syge i kur", hvilket vil sige at behandle sygdomme. Brug af nåleakupunktur i behandlingsmæssigt øjemed kan dog ikke foretages af alle, idet denne behandlingsform i henhold til flere højesteretsdomme anses for et operativt indgreb, jf. lægelovens § 25, stk. 2.

Heraf følger, at det alene er læger eller andre med en i lovgivningen særlig hjemlet adkomst, herunder tandlæger, der selvstændigt må anvende nåleakupunktur i behandlingsmæssigt øjemed.

En person, der ikke er læge eller har en anden i lovgivningen særlig hjemlet adkomst, kan således kun anvende nåleakupunktur i behandlingsøjemed, såfremt den pågældende fungerer som en læges (eller i relation til tandbehandling en tandlæges) medhjælp.

Sundhedsstyrelsen har imidlertid i et notat af 3. januar 2000 om retlige og sundhedsfaglige problemstillinger i forbindelse med ikke-lægers brug af nåleakupunktur i behandlingsmæssigt øjemed tilkendegivet, at det efter styrelsens opfattelse – i lighed med de norske og svenske tiltag på området – bør overvejes at lempe adgangen for andre end læger (og tandlæger) til at benytte nåleakupunkturbehandling.

Baggrunden herfor er, at risikoen ved behandling med nåleakupunktur efter styrelsens opfattelse må anses for minimal ved iagttagelse af elementære hygiejniske forholdsregler. På den baggrund agter ministeriet ved først givne lejlighed at stille forslag om at ændre lægelovens § 25, så nåleakupunktur ikke omfattes af begrebet "operative indgreb" i § 25, stk. 2 ’s forstand.

Gennemføres denne lovændring, vil udøvelse af nåleakupunktur ikke længere være forbeholdt læger m.fl., men blive ligestillet med andre former for alternativ behandling. Det bemærkes i den forbindelse, at en ikke-læge, der behandler sygdomme, efter lægelovens § 24 kan straffes, hvis pågældende udsætter patientens helbred for påviselig fare.

De centrale sundhedsmyndigheder arbejder ikke med fælles standarder for uddannelsesniveau for ikke-læger, der udøver akupunktur eller andre former for alternativ behandling. Som bekendt blev beslutningsforslag nr. B 47 "Forslag til folketingsbeslutning om en registreringsordning for alternative behandlere" vedtaget af Folketinget den 10. april 2003.

I forbindelse hermed har jeg bedt Sundhedsstyrelsen om at udarbejde et forslag til retningslinjer for en brancheadministreret registreringsordning for grupper af alternative behandlere. Retningslinjerne skal foreligge inden den 31. december 2003 med ikrafttræden juni 2004.

De sundhedspolitiske ordførere vil blive indkaldt til drøftelse af et udkast til omhandlede retningslinjer i løbet af sommeren. Der kan således blive tale om indførelse af en fælles standard for registrering af og information om de alternative grupper, der opfylder Sundhedsstyrelsens retningslinjer for registrering.




Med venlig hilsen Lars Løkke Rasmussen / Bent Rasmussen

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024