Patienter og læger skeptiske over for Venstres nye patientrettighed

UDSPIL: Venstres forslag om lade ambulante patienter kunne vælge privathospital direkte i stedet for efter 30 dage møder beskeden ros fra Danske Patienter, skepsis fra Lægeforeningen og advarsler fra sundhedsøkonom.

Venstres forslag om straks-behandling af ambulante patienter
risikerer at føre til overbehandling, advarer sundhedsøkonom på baggrund af
tidligere erfaringer.
Venstres forslag om straks-behandling af ambulante patienter risikerer at føre til overbehandling, advarer sundhedsøkonom på baggrund af tidligere erfaringer.Foto: colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Og jeg kan godt frygte, det kunne blive dyrt. Fra forskningen kan man generelt se, at forbruget af behandlinger stiger jo kortere ventetiden er, og jo lettere det er at få adgang til behandling.

Mickael Bech, professor i sundhedsøkonmi, SDU
Fakta
Venstres fem forslag om øget mulighed for at bruge private udbydere
  • Udredningsretten ændres så patienter kan tage på privat hospital, hvis det offentlige ikke kan levere inden for en måned
  • Regeringens differentierede behandlingsgaranti ændres tilbage til 30 dage for alle.
  • Straksbehandling eventuelt på privat hospital for ambulante behandlinger der ikke er specialiserede.
  • Udvidet frit valg og ret til hurtig genoptræning inden for syv dage.
  • Styrkede rettigheder for patienter med psykiske sygdomme til hurtigt behandling og udredning. Blandt andet mulighed for at vælge privathospital hvis det offentlige ikke kan udrede inden for garantien. 

Danske Patienter glæder sig over muligheden for hurtigere behandling. Lægeforeningen frygter øget lægemangel i Danmarks yderområder. Sundhedsøkonomen frygter for udgiftshop og overbehandling.

Sådan er nogle af vurderingerne af Venstres forslag om, at patienter, der er henvist til ambulant ikke-specialiseret behandling, skal kunne tage direkte på privathospital uden først at vente på det offentlige i 30 dage. Forslaget, som Venstre foreslår indført over en kortere årrække, er at finde i partiets sundhedsudspil, der på fem områder vil øge patienternes adgang til privathospitaler.  

Danske Patienter bakker fuldt op om fire af de fem forslag på området for Patientrettigheder, som Venstre har lanceret. Men Danske Patienter savner tilbud for flere patientgrupper - for eksempel mennesker med kroniske sygdomme.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024