PLO mødes stadig med produktivitetskrav i nye forhandlinger

GENSTART: Når regionerne og PLO genopliver forhandlingerne om en ny overenskomst, er de gamle krav fra regionerne formelt taget af bordet - og så alligevel ikke. Men både chefforhandleren fra PLO og regionerne er positive efter første sonderingsmøde.
Hvis forhandlingerne igen går i hårknude mellem PLO og regionerne, kan de praktiserende læger godt beslutte at aflevere ydernumrene på et senere tidspunkt, siger PLO-formand Bruno Melgaard.
Hvis forhandlingerne igen går i hårknude mellem PLO og regionerne, kan de praktiserende læger godt beslutte at aflevere ydernumrene på et senere tidspunkt, siger PLO-formand Bruno Melgaard.Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta
Tidslinje:

27. juni 2013: 
Folketinget vedtager lovindgreb, der fastsætter en stor del af de organisatoriske rammer for almen praksis og overfører en stribe beføjelser til regionerne og sundhedsministeren. Det sker, efter at regionerne og PLO har opgivet at forhandle videre om en ny overenskomst.

29. juni:
PLO's repræsentantskab beslutter med en enkelt stemmes flertal ikke at aflevere lægernes ydernumrer og dermed opsige samarbejdet med det offentlige. PLO's formand, Henrik Dibbern, træder derfor omgående tilbage. Det samme gør resten af PLO's forhandlingsudvalg. Ny konstitueret formand er Bruno Melgaard.

Juli: 
Henrik Dibbern og en stribe andre prominente praktiserende læger, der stemte for at opsige samarbejdet med det offentlige, opretter en gruppering på facebook (SPRAL: Selvstændige Praktiserende Læger). En gruppe, der ifølge Dibberrn er en gruppering internt i PLO. Ifølge Dibbern vil grupperingen arbejde for at sikre, at PLO om nødvendigt tør tage et opgør med det offentlige, hvis forhandlingerne strander. 

Primo august:
Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og PLO holder indledende møde om hvordan forhandlingerne skal genoptages.

Medio august:
Henrik Dibbern bekræfter, at han genopstiller til PLO's repræsentantskab, som er den øverste myndighed i PLO.  

Ultimo august/primo september:
RLTN og PLO planlægger at være blevet enige om igangsættelse af udvalgsarbejde, der skal bruges i de kommende forhandlinger.

Maj 2014
Parterne sigter efter at have indgået en aftale.

1. september 2014
Den nuværende overenskomst udløber, og en eventuel ny aftale om overenskomst skal træde i kraft senest her.

Danske Regioners og PLO's krav til de strandede overenskomstforhandlinger ryger i skraldespanden. De kommende forhandlinger efter regeringens lovindgreb og PLO's foreløbige accept af indgrebet vil foregå på en helt anden måde.

Det fastslår chefforhandleren for Regionernes Lønnings- og Takstnævn, Jens Stenbæk (V). Og han understreger, at det ikke er tomme ord om at de nye overenskomstforhandlinger bliver markant anderledes.

"Nu skal vi først blive enige om, hvordan forhandlingerne skal foregå. Vi har sendt PLO et forslag til et kommissorium for det videre forløb. Det skal vi diskutere med PLO i slutningen af august, hvor vi mødes igen," siger Jens Stenbæk og fortsætter:

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024