Psykiatriske patienter, fedme og sund kost i skolen

Det Radikale Venstre fremlagde mandag sit finanslovsforslag for 2005. På sundhedsområdet er der afsat 80 mio. kr. til sygdomsforebyggelse og til udsatte patientgrupper. Fra satspuljerne afsættes bl.a. 50 mio. til narkomaner og psykisk syge og 20 mio. kr. til diætister.
Cecilie Bech
SundhedsTinget bringer her de dele af kapitlerne 2.6 og 2.8, der handler om sundhedsområdet.

Sundhedsområdet er ikke blandt de områder, hvor De Radikale venter at komme med i et delforlig, så udspillet skal primært ses som partiets ønsker på sundhedsområdet.

Dokumentation
2.6 Bedre sammenhæng i den sociale indsats
Det er ikke nok at tilbyde lektiehjælp for at bryde den negative sociale arv. Det Radikale Venstre ønsker f.eks., at der gøres en bedre indsats for gravide og nybagte mødre og børn til en bedre start.

Vi ønsker, at der skal etableres uvildige instanser, f.eks. ved statsamterne, for at vurderer behovet for anbringelse af mindreårige børn.

Det vil sikre barnets tarv bedre imod snævre økonomiske overvejelser. Den psykiatriske indsats indsats for børn og unge skal forbedres, så de ikke skal vente halve og hele år blot på en forundersøgelse.

Vi ønsker at prioritere midler til indsatsen for tidligere narkomaner, psykisk syge (f.eks. en kontaktpersonordning) og til forebyggelse af selvmord.

  • Forebyggelsesprogram for gravide og nybagte mødre i risikogruppen - 50 millioner kroner

  • Forbedringer af den psykiatriske indsats for børn og unge - 25 millioner kroner

  • Indsats for tidligere narkomaner, psykisk syge, forebyggelse af selvmord mv. - 50 millioner kroner

  • I alt - 125 millioner kroner

    2.8 Fokus på forebyggelse og de udsatte patientgrupper
    Vi ønsker, at langt flere børn får mulighed for at få en god og sund frokost i skoletiden. Derfor foreslår vi, at landets kommuner og skoler får et reelt tilbud om rådgivning vedr. etablering af skolekantiner med sund mad til rimelige priser, f.eks. gennem et særligt rejsehold og en hjemmeside.

    For at styrke indsatsen mod fedmeproblemer skal det være muligt at få henvisning af praktiserende læge til konsultation hos en diætist. Der afsættes 20 millioner kroner til formålet i 2005.

    De svageste kriminelle har ofte psykiske problemer og misbrugsproblemer, som medfører gentagen kriminalitet. Der er behov for at styrke den retspsykiatriske indsats gennem flere behandlingspladser og mere personale. Der afsættes yderligere 25 millioner kroner til området i 2004.

    De mest udsatte flygtninge og deres familier, som er mærket af totur og andre frygtelige oplevelser, skal have flere behandlingstilbud. Udbygningen af tilbud i amterne er blevet nedprioriteret, fordi regeringen ikke har villet tydeliggøre amternes forpligtelser som følge af kommuneaftalen for 2002 mellem SR-regeringen og Amtsrådsforeningen. Der afsættes 30 millioner kroner årligt til formålet i 2005 -2008.

  • Madordninger i grundskolerne - 5 millioner kroner

  • Konsultation hos diætister - 20 millioner kroner

  • Retspykiatri - 25 millioner kroner

  • Traumatiserede flygtninge - 30 millioner kroner

  • Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024