S og DF kræver løsning for vaccine af Lars Løkke

NYHED: Både DF og S vil nu have afklaring på meningitisvaccinationen. De er uforstående over for det langsommelige forløb og vil finde pengene til vaccinen.
Maria Dalby

Vi vil meget gerne have en melding på, hvor ministeren står, men han har jo kun for vane at forhandle med Birthe Skaarup. Vi vil gerne finde pengene, men det er jo lettere for ministeren at finde pengene. Han kunne jo spørge finansministeren, som tidligere har pralet af sit overskud.

Jens Peter Vernersen
Sundhedsordfører for S

Der er pres på sundhedsministeren. DF har sat stolen for døren og vil finde penge til meningitisvaccinationen nu. Ellers kan de få deres politiske flertal med oppositionen med Socialdemokraterne i front. Socialdemokraterne, som kalder ministerens behandling af sagen for bevidst syltning for at spare penge.

"Det er højest mærkværdigt, at det tager så lang tid. Vi håber og tror på, at meningitisvaccinationen kommer ind i børnevaccinationsprogrammet. I torsdags var jeg til møde med ministeren, hvor jeg bad ham om at finde pengene til det," siger Birthe Skaarup, sundhedsordfører for DF.

Hellere ikke Socialdemokraternes sundhedsordfører, Jens Peter Vernersen, forstår den langsommelige proces:

"Halvandet år er alt for lang tid. Det kan kun være en måde at spare penge på, og det kan umuligt være i patienternes tarv," siger han.

Dokumentation

Om vaccinen mod pneumokokker:
Vaccinationen koster 1206 kr. for de tre doser, som er nødvendige. Det er under halv pris i forhold til den nye kræftvaccination. Der bliver født cirka 65.000 børn om året, og det vil give en udgift på cirka 80 mio. kr. om året.

Der er ikke lavet konkrete beregninger på, hvor meget samfundet vil spare i forhold til de sygdomstilfælde, vaccinationen vil forhindre, men det er alligevel en del af baggrunden for vaccinationsudvalgets anbefaling. Hvert år dør 30 danskere af pneumokokinfektion, Af disse er 1-2 børn.

Vaccinationen vil ikke kunne forhindre alle tilfælde af meningitis men langt de fleste. Vaccinationen bruges allerede i Norge, Tyskland, England, Frankrig, Holland, Belgien og Australien.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024