Sådan laver Risbjerg sin kommunale prognose

MÅLING: Altingets valgekspert professor Søren Risbjerg Thomsen forklarer hér, hvordan han har udarbejdet den dugfriske prognose for efterårets valg til de 98 nye kommuner. Det handler bl.a. om valgvind og borgmestereffekt.
Af Søren Risbjerg Thomsen
Professor, Altingets valgeksert Den landspolitiske tendens for kommunevalget er beregnet ved, at jeg først har fremskrevet resultatet ved det seneste folketingvalg i de enkelte gamle kommuner ud fra den landspolitiske tendens i Altingets gennemsnit af meningsmålinger fra maj 2005.

Dernæst er udfaldet af kommunevalget beregnet ved en model for effekten af indflydelsen fra et folketingsvalg på et kommunevalg.

I følge denne model har et parti med landspolitisk fremgang eller tilbagegang siden sidste lokalvalg en tilsvarende fremgang eller tilbage ved amtsrådsvalget, dog i dæmpet omfang.

Endvidere er der ifølge modellen en tendens til at forskellen mellem folketingsvalg og amtsrådsvalg udlignes samt at nye borgmesterpartier klarer sig noget bedre. Tilslutningen til andre lister sættes til samme tilslutning som ved sidste valg.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024