Seneste nyt om fugleinfluenza i Fjernøsten

Antallet af døde som følge af udbruddet af fugleinfluenza i Asien er nu oppe på otte mennesker.
Claus Iversen
Dokumentation
Thailand og Vietnam er de eneste lande, hvor man aktuelt har fundet fugleinfluenzavirus A(H5N1) hos mennesker i forbindelse med et pågående udbrud af fugleinfluenza blandt fjerkræ i Asien. I Thailand er virus isoleret fra tre patienter, hvoraf to er døde. I Vietnam er rapporteret om syv patienter, heraf seks døde.

Udover Thailand og Vietnam er der er konstateret fugleinfluenza af typen H5N1 blandt fjerkræ i flere asiatiske lande: Cambodja, Japan, og Sydkorea; i det sydlige Kina er H5N1-influenzavirus identificeret i prøver fra en andefarm i Guangxi provinsen, og der pågår undersøgelser af fjerkræ i de tilstødende Hunan og Hubei provinser. Andre lande i Asien har rapporteret om dødsfald i fjerkræflokke, og årsagen til disse er ved at blive undersøgt. For at dæmme op for sygdommen er man flere steder, bl.a. i Thailand og Vietnam, begyndt at slå fjerkræbesætninger ned.

Der er aktuelt ingen restriktioner i forbindelse med rejse til Asien, herunder Thailand og Vietnam. Dog anbefales rejsende til området at undgå kontakt med levende fjerkræ, for eksempel på markeder og lignende, hvor der sælges levende dyr. Der er ingen risiko ved at spise tilberedt fjerkræ.

Overvågningen af luftvejssygdom hos mennesker er skærpet i hele området, og WHO har taget initiativ til udvikling af en vaccine.

I Danmark har Statens Serum Institut udviklet en gentest, som kan identificere alle typer aviær influenzavirus.

Det første, kendte udbrud af fugleinfluenza type H5N1 fandt sted i Hong Kong i 1997. Her blev 18 personer alvorligt syge, og seks af dem døde. Det lykkedes at inddæmme og standse udbruddet ved at slå ca. 1,6 millioner kyllinger ihjel over få dage.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024