SST har orienteret om ny proces

MEDICIN: Sundhedsstyrelsen har gjort folketingspolitikerne opmærksomme på, at de ville ændre processen for, hvordan nye kræftlægemidler behandles, når der skal tages stilling til, om det skal være standardbehandling.
Maria Dalby
Det er helt normalt, at Sundhedsstyrelsen nedsætter nye udvalg uden at orientere Folketingets Sundhedsudvalg, men i sagen om, hvordan kræftlægemidler godkendes til standardbehandling, så var politikerne orienteret om, at processen ville blive ændret.

"Vi har masser af udvalg, som vi ikke går ud og orienterer bredt om," siger Lone de Neergaard, der er formand for Nationalt Udvalg til Vurdering af Kræftlægemidler. Hun mener ikke, at Sundhedsstyrelsen direkte har orienteret om, at udvalget blev nedsat, men at styrelsen har gjort politikerne opmærksomme på, at processen skulle ændres.

Fortalte om det i et § 20-svar
"I et svar den 21. maj 2007 oplyste ministeren på baggrund af oplysninger fra Sundhedsstyrelsen Charlotte Fischer om, at Kræftstyregruppen har besluttet at systematisere behandlingen af kræftlægemidler. Da der var et behov for at se på processen, og til at gøre processen mere synlig. Problemet var, at Kræftstyregruppen ikke altid havde et tilstrækkeligt godt grundlag til at træffe en beslutning, og derfor var det nødvendigt at få et system, der kunne lave en mere detaljeret forbehandling. Man kan kalde det en slags generalprøve på behandlingen," siger Lone de Neergaard.

Arbejdet i udvalget har fået fornyet interesse, da det er kommet frem, at det fortsat tager lang tid at få afgjort, om et lægemiddel skal være standardbehandling, efter at det er godkendt til behandling af Lægemiddelstyrelsen.

Dokumentation

Besvarelse af spørgsmål nr. S 4648, som Charlotte Fischer (RV) har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 21. maj 2007 - Spørgsmål 4648:

"Hvordan vil ministeren sikre, at ny medicin til patienter med livstruende sygdomme kommer hurtigt i brug i det danske sundhedsvæsen, når der i øvrigt er faglig dokumentation for positiv effekt?"


Svar:

Jeg er enig i målet om at forkorte medicinens vej til patienterne, i det omfang det er muligt uden at gå på kompromis med fagligheden. Det handler både om de centrale godkendelsesprocesser og om regionernes udbredelse af behandlinger, der er godkendt og anbefalet.

Kræftstyregruppen har på sit møde i december 2006 besluttet, at der skal ske en systematisering af gruppens vurderinger af nye behandlinger og kræftlægemidler. Endvidere indgår det i regeringens oplæg til kvalitetsreformen, at regeringen vil søge at indgå en aftale med regionerne om en konkret strategi for udbredelse af bedre og mere effektive behandlinger - herunder sikre at ny effektiv kræftmedicin kommer hurtigere i brug. Min overbevisning er, at vi med disse tiltag er på vej til at sikre, at ny effektiv kræftmedicin hurtigere tages i brug og udbredes.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024