Strukturkommission ignorerer incitamentsproblemer

Markedscentret mener Strukturkommissionen i deres oplæg til den kommende kommunalreform ser bort fra sundhedsvæsenets incitamentsproblemer. Skal kvaliteten forbedres, kræver det yderligere konkurrence.
Kristian Lund Pedersen

Der er særdeles mangelfuld information om sektorens præstationsniveau, der gør det vanskeligt at holde kommuner og amter ansvarlige for deres præstationer. Den uklare ansvarsfordeling mellem amter og stat forværrer dette problem yderligere.

Michael O. Appel
Markedscentret
Fakta
Markedscentret - Studier i Politisk og Økonomisk Frihed. Uafhængig og ikke-partipolitisk tænketank, der skal fungere som inspirationskilde til nye tanker for økonomi og analyser af markedet.

Kilde: www.markedscentret.dk
Strukturkommissionens forslag på sundhedsområdet overser i høj grad den danske sundhedssektors problemer. Problemet er ikke primært amternes størrelse, men derimod måden amterne fungerer på.

Det er konklusionen i en ny rapport fra Markedscentret, som mener, at strukturkommissionen har ignoreret at inddrage sundhedssektorens store incitamentsproblemer i deres oplæg til en kommende kommunalreform.

Rapporten anklager amter og stat for aktivt at sløre information om sektorens præstationer, hvilket afspejler sig i frygt for et direkte sammenligningsgrundlag:

"Der er særdeles mangelfuld information om sektorens præstationsniveau, der gør det vanskeligt at holde kommuner og amter ansvarlige for deres præstationer. Den uklare ansvarsfordeling mellem amter og stat forværrer dette problem yderligere," skriver cand. polit. Michael O. Appel, der er forfatter af rapporten.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024