Tolke kan ikke følge med Region Syddanmark

VIDEOTOLKNING: Tre ud af fem regioner opfylder ikke mål om udbredelse af videotolkning. I det sydlige Danmark er man imidlertid langt foran. Målet er økonomiske besparelser, men især øget fortrolighed mellem behandler og patient.
Almindeligvis velintegrerede indvandrere kan få svært ved det danske sprog, når de indlægges på hospitalet. Projekt viser, at tolkeassistancen bliver mindre tydelig, hvis den foregår via video.
Almindeligvis velintegrerede indvandrere kan få svært ved det danske sprog, når de indlægges på hospitalet. Projekt viser, at tolkeassistancen bliver mindre tydelig, hvis den foregår via video.
Klaus Ulrik Mortensen

Tanken er også, at udstyret, når først det er kommet ud på afdelinger, kan bruges til meget andet end tolkning. Blandt andet kan det blive lettere at holde møder på tværs af regionerne.

Lone Høiberg
Projektleder, Medcom
Normalt volder det danske sprog ikke nævneværdige problemer og i al fald ikke nok til, at man i hverdagen har brug for en tolk til at gøre verden omkring sig forståelig.

Men når sygdom og deraf følgende stressende hospitalsindlæggelser presser sig på, oplever mange indvandrere, at de nødvendige danske begreber pludselig undslipper hukommelsen.

Årligt gør danske hospitaler brug af cirka 75.000 tolkninger. Og det bliver en dyr fornøjelse, når tolken i nogle tilfælde skal fragtes hele vejen fra København til Nordjylland for en enkelt tolkning.

Medcom er derfor sat i spidsen for et projekt, som skal udbrede brugen af videotolkning på hospitalerne. Ambitionen var, at 90 procent af alle relevante sygehusafdelinger i de fem regioner ved årets udgang skulle have taget videoteknologien i brug.

Dokumentation
Medcom:

Medcom er en offentligt finansieret organisation inden for elektronisk kommunikation i et non profit-samarbejde mellem myndigheder, organisationer og private firmaer med tilknytning til den danske sundhedssektor.

Medcom finansieres og ejes i forening af: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Danske Regioner og KL.

Fonden for Velfærdsteknologi støtter projektet med 41 millioner kroner.

I slutningen af marts offentliggøres en evaluering af videotolkningsprojektet. Her vil det være muligt at få yderligere information om fordele og ulemper ved regionernes fremgangsmåder. 


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024