Debat

Østfyns Produktionsskole: Lovforslag tvinger os i knæ

DEBAT: Regeringen planlægger med finansloven at reducere skoleydelsen på produktionsskolerne. Det har skabt stort postyr, men hvad er det, der frygtes så meget? Det sætter forstanderen på Østfyns Produktionsskole, Karsten Holm Jensen, fokus på.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karsten Holm Jensen
Forstander Østfyns Produktionsskole

I kommunerne og ikke mindst på produktionsskolerne og blandt skolernes unge er der stor bekymring for følgerne af den foreslåede lovændring, som skal bane finanslovens vej for en kraftig reduktion af skoleydelsen på produktionsskolerne.

Østfyns Produktionsskole har været særdeles aktiv i advarslerne og havde tirsdag 6. december foretræde for Folketingets Undervisningsudvalg.  Dagen forinden havde skolen besøg af udvalgets næstformand, Jens Henrik Thuelsen Dahl(DF) og partikollegaen Pernille Bendixen (DF), som også sidder i Undervisningsudvalget. Ugen før deltog skolen med alle ansatte og elever i den store demonstration foran Folketinget. Demonstrationen havde samlet mere end 2.500 produktionsskoleelever og ansatte fra hele landet.

Meget på spil
Men hvorfor al den postyr? Hvad er det, der frygtes så meget?

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]
Foto:

Der er rigtig meget på spil. Østfyns Produktionsskole og dens elever er blot et eksempel.

I dette indlæg rettes fokus på konsekvenserne for skolen. Konsekvenserne for eleverne er meget individuelle og ville fordre en særskilt behandling. På Østfyns Produktionsskole mener vi i øvrigt, at det, der er godt eller skidt for skolen, også er godt eller skidt for eleven og omvendt. Der kunne tilføjes, hvad ellers?

Men hvorfor al den postyr, hvad er det, der frygtes så meget? Der er rigtig meget på spil. Østfyns Produktionsskole og dens elever er blot et eksempel.

Karsten Holm Jensen
Forstander Østfyns Produktionsskole

Gamle landbrugsejendomme har ofte været basis for produktionsskoler. Sådan var det også på Østfyn i 25 år. Men efter tre års planlægning og massiv støtte fra Mærsk flyttede skolen i 2014 ind i moderne, attraktive og meget rummelige lokaler.

Flytningens formål var og er at bane vejen for en meget mere virkelighedsnær og autentisk produktion på skolens værksteder, men samtidig også at muliggøre nye veje som for eksempel etablering og drift af et ambitiøst sundheds- og kulturcenter, en dagligvarebutik, en landbrugszoologisk have - og et military hold for opbygning af selvtillid og social kompetence gennem metoder, som de kendes fra forsvarets specialstyrker, fortyndet selvfølgelig.

Sammen med flytningen blev skolen entreprenør for Kerteminde Kommunes EGU (Erhvervs-GrundUddannelse). Der afklares til EGU for nabokommuner, der indstilles elever til STU (Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse). Der er elever i ordinær erhvervsuddannelse, den såkaldte Produktionsskole-baserede Erhvevsuddannelse, og endelig er skolen i gang med i tæt samarbejde med Syddansk Erhvervsskole at definere et forløb i automatisering og robotstyring inden for den nye KUU (Kombineret Ungdoms-Uddannelse).

Fundamentet er taxameter
Alt dette blot for at nævne de vigtigste indsatser, der arbejdes med, og som de nye rammer giver mulighed for. - Og som skolen baserer på en kombination af egne erfaringer, andres erfaringer, nye visioner, og det skiftende regeringer har bedt os om.

På produktionsskoler er det den ordinære aktivitet, der udgør fundamentet for hele buketten af aktiviteter.

Fundamentet er således det taxameter, der udløses, når en produktionsskoleelev starter på skolen, og som løber lige så individuelt, til eleven stopper igen.

Det har med det løbende taxameterprincip altid været en kæmpe stor opgave at vurdere det kommende årselevtal og dermed budgetgrundlaget.

Konsekvenserne ved usikkerheden i årselevtallet fik Østfyns Produktionsskole for alvor at føle, da det tog skolen mere end to år, tre bankskift og et hovedrystende nej fra alle de store realkreditinstitutter, inden det til sidst lykkedes at finde en bank og en realkredit, som ville være med til en minimal bygningsfinansiering.

Bankerne og realkredittens afvisninger blev begrundet i usikkerheden omkring årselevtallet og manglende politisk stabilitet omkring skoleformen.

Med det voldsomme fald i deltagergodtgørelsen, som regeringen med støtte af Dansk Folkeparti ønsker med L87, vil den samme ikke uddannelsesparate hjemmeboende blive aflønnet 60 % højere i kommunal aktivering end på produktionsskolen. Hvis der er tale om en udeboende, er belønningen i kommunen 30 % højere end på produktionsskolen.

Færre vil vælge produktionsskole
På Østfyns Produktionsskole har vi spurgt vore ikke uddannelsesparate unge over 18 år, om de med de nye satser ville vælge produktionsskole eller kommunal aktivering. Kun 20 procent ville vælge produktionsskole, selv om de helst ville blive på skolen.

Skolen har udtrykt sin bekymring for Folketingets Undervisningsudvalg. Udvalgets formand Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har bedt om undervisningsministerens kommentar. Den kom 8. december. Undervisningsminister Merete Riisager (LA) deler ikke Østfyns Produktionsskoles bekymring. Ministeren forventer ikke et fald i elevtallet og har derfor afsat uændret årselevtal på finansloven.

På Østfyns Produktionsskole undrer vi os over, at ministeren ikke mener, at 60 procent højere ydelse på kontanthjælp motiverer unge væk fra produktionsskolerne. Kun desto større bliver forundringen, når ministerens parti samtidig finder det så afgørende, at lette topskatten for at skabe motivation i den ende af indkomster.

På bundlinjen beroliger ministerens svar dog Østfyns produktionsskole.

Bestyrelsen har derfor fulgt ministerens anbefaling og budgetlagt med uændret elevtal i 2017. Til gengæld forventer bestyrelsen også kompenserende midler, hvis der mod ministerens råd alligevel viser sig et betydeligt fald i antallet af årselever. Alt andet vil være ansvarsforflygtigelse.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024