Debat

Tidligere rektor: Unge skal både kunne skifte til og fra ny ungdomsuddannelse

Mine mange års arbejde med gymnasieuddannelser har lært mig, at når vi kommer til oktober eller november i 2.g, så ved både vi og eleverne, hvem der egentlig har bedst af at stoppe med en kompetence allerede efter to år. Men det kan de ikke i dag, skriver Carsten Hogrefe.

På samme måde som på hpx skal der etableres afstigningsmuligheder og skiftekompetencer i de treårige gymnasiale uddannelser, skriver Carsten Hogrefe.
På samme måde som på hpx skal der etableres afstigningsmuligheder og skiftekompetencer i de treårige gymnasiale uddannelser, skriver Carsten Hogrefe.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Carsten Hogrefe
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I fortsættelse af de mange gode og modige tanker i de første afsløringer fra Mattias Tesfaye vedrørende en ny toårig ungdomsuddannelse – for nemheds skyld i dette indlæg kaldt hpx –vover jeg pelsen med dette indlæg. Og jeg bliver sikkert ikke populær.

Folkeskolens afgangseksamen opnås allerede i 9. klasse, hvorfor det giver rigtig god mening at lægge 10. klasse ind under hpx og derved lade eleverne påbegynde deres ungdomsuddannelse efter 9. klasse.

Med to hovedindgange til ungdomsuddannelserne, hpx og de treårige gymnasier, skal det blot sikres, at de hpx-elever, der ønsker at skifte til en af de treårige gymnasiale uddannelser, tilbydes en frivillig prøve efter første år på hpx – bestemt ikke en obligatorisk stopprøve.

Bestås denne prøve, kan de efter sommerferien påbegynde den ønskede treårige gymnasieuddannelse.

Læs også

Stavnsbånd ophæves på gymnasieuddannelserne

På samme måde som på hpx skal der etableres afstigningsmuligheder og skiftekompetencer i de treårige gymnasiale uddannelser. Gennemføres 1.g fuldt ud, skal det være muligt at skifte til andet år af hpx.

Mine mange års arbejde med gymnasieuddannelser har lært mig, at når vi kommer til oktober eller november i 2.g, så ved både vi og eleverne, hvem der egentlig har bedst af at stoppe med en kompetence allerede efter to år. Men det kan de ikke i dag. Det skal gøres muligt, og det kræver kun nogle få, men væsentlige ændringer.

Vi skal gøre dansk-A toårig, som vi kender det fra hf og merkantil eux. Herved kan de pågældende elever i samråd med gymnasiets vejledere planlægge en afstigning efter 2.g med huebegivenhed, fejring og blandt andet aflevering af en SSO i foråret (større skriftlig opgave, der kan være i ét fag og uden mundtlig eksamen).

Hvad enten det er på hhx, stx eller htx, afslutter disse elever med kompetencer til akademiuddannelserne og professionsbachelor.

Ved at flytte timer til dansk-A i 1.g og 2.g, vil det afgive timer i 3.g, som så kan bruges på at hæve det faglige niveau i 3.g, så elever, der tager alle tre år, gøres endnu mere klar til universitetet.

Med de skitserede ændringer, og måske lidt flere, vil den merkantile eux, hvor de gymnasiale fag alligevel er taget fra hhx, være overflødig. Den tages blot på almindelig hhx med afstigning efter 2.g.

Læs også

HF skal også ændres

Den toårige hf ændres også. Elever fra 9. klasse kan efter endt afgangseksamen vælge en praktisk orienteret hf på en hpx, og for dem der ønsker en mere teoretisk hf, vil det så foregå på hhx, stx eller htx – ligeledes med afstigning efter 2.g.

Ønsker man senere at komme på universitetet, så bibeholdes det Supplerende overbygningsforløb (SOF) og Gymnasial supplering (GS). Tilbuddet om enkeltfags hf for mere voksne skal fortsat være at finde på vuc. Et uddannelsestilbud til voksne hører naturligt hjemme på et voksenuddannelsescenter.

På samme måde hører hpx'en naturligt hjemme på erhvervsskolerne, blandt andet med baggrund i den erhvervsrettede praksis og fokus samt de gode erfaringer med at favne mangfoldige elevgrupper med stor diversitet.

Hvad angår den endelige udformning af erhvervsuddannelserne og den tekniske EUX, vil jeg overlade til andre kloge uddannelsesfolk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Carsten Hogrefe

Specialkonsulent, MBE, Handelsgymnasiet Vestfyn
Cand.Merc. (Handelshøjskolen i Århus 1984)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024