Venstre vil modernisere SU-systemet

INTERVIEW: SU-systemet skal ændres markant til gavn for især økonomisk trængte og flittige studerende, mener Venstres SU-ordfører Sophie Løhde.
Venstres SU-ordfører Sophie Løhde vil ændre SU-reglerne, så både hurtige og økonomisk trængte studerende får flere penge.
Venstres SU-ordfører Sophie Løhde vil ændre SU-reglerne, så både hurtige og økonomisk trængte studerende får flere penge.Foto: Pressefoto
Anders Heissel

Hvorfor skal vi ikke hjælpe dem, der har et større behov, for til gengæld at sige til andre, at de skal undvære det, der svarer til en pakke cigaretter eller en six-pack om måneden.

Sophie Løhde
Venstres SU-ordfører

I dag belønner den månedlige SU-check hverken studerende, der begynder på studiet hurtigt og drøner igennem på normeret tid, eller studerende, der er økonomisk klemte.

Og det bør der laves om på, mener Venstres SU-ordfører Sophie Løhde.

"Man kunne godt med friske øjne lave en modernisering af det system, som i dag belønner både den flittige og den dovne lige meget. Der er i øjeblikket ingen fordel ved at blive hurtigere færdig eller starte hurtigt. Vi belønner alle lige meget og dermed belønner vi ingen," siger Sophie Løhde.

Dokumentation

Det skriver Arbejdsmarkedskommissionen om uddannelse:

I regeringens globaliseringsstrategi er anført, at mindst 95 pct. af alle unge skal have en ungdomsuddannelse, og 50 pct. af en ungdomsårgang skal gennemføre en videregående uddannelse i 2015. I de økonomiske fremskrivninger, der er udgangspunktet for kommissionens opgave, er disse mål forudsat realiseret.

Arbejdsmarkedskommissionen har ikke set det som sin opgave at vurdere ud-fordringerne ved at realisere disse målsætninger. Det er kommissionens vurdering, at uddannelsesinvesteringer ud over det, der er nødvendigt for at realisere målsætningerne, ikke kan forventes at styrke den finanspolitiske holdbarhed. Kommissionen vil derfor ikke fremsætte forslag herom. Side 11 af 16

Kommissionens analyser peger derimod på, at der er et ret betydeligt potentiale for at styrke beskæftigelsen og de offentlige finanser, hvis de unge kunne færdig-gøre deres uddannelse tidligere end nu.

Danske unge er blandt dem, der bliver senest færdige med deres uddannelse. I gennemsnit kunne de fuldføre deres uddannelse mere end 4 år tidligere end i dag, hvis de gik den lige vej fra 9. klasse. Ganske vist har mange af disse unge beskæftigelse i noget af den tid, der ligger forud for fuldførelsen af en uddannelse. Men både i omfang og kvalifikationsniveau stiger beskæftigelsesindsatsen, når uddan-nelsen er fuldført.

Hvis det kunne lykkes at reducere den nuværende forsinkelse med fx ½ år, ville det således indebære en varig styrkelse de offentlige finanser med ca. 2½ mia. kr. årligt.

Kommissionen kommer derfor med forslag, der sigter på, at de studerende kom-mer tidligere i gang og bliver hurtigere færdige med en kompetencegivende ud-dannelse.

En del af forslagene vil vedrøre de økonomiske tilskyndelser for den enkelte studerende, herunder indretningen af SU-systemet. Kommissionen sigter ikke på besparelser på SU, men overvejer, hvordan man inden for de eksisterende rammer kan udforme systemet, så det i højere grad belønner tidlig studiestart og hurtig gennemførelse.

Kommissionen finder endvidere, at der er behov for at se nærmere på, om ud-dannelsessystemet kan indrettes, så det i højere grad understøtter, at de unge kommer tidligere i gang og hurtigere igennem deres studier. Det kan fx dreje sig om optagelsessystemet samt uddannelsernes indhold, tilrettelæggelse og normerede varighed. Arbejdsmarkedskommissionen har vurderet, at den ikke selv besidder den nødvendige ekspertise til at tage stilling til disse spørgsmål, men vil opfordre til en grundig undersøgelse heraf i et andet ekspertregi.


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Uddannelse

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024