Udvalget
svarer
Jeppe Bruus

Skatteudvalget spørger skatteministeren, Jeppe Bruus, hvilke former for undervisning, der i dag er momsfritaget, der vil blive pålagt moms som følge af udkastet til et styresignal fra Skattestyrelsen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 10, Spørgsmål 1
Vil ministeren redegøre for, hvilke former for undervisning, der i dag er momsfritaget, der vil blive pålagt moms som følge af udkastet til et styresignal fra Skattestyrelsen?

Svar fra fredag den 10. februar 2023
Med beslutningsforslaget foreslås det, at undervisning fortsat fritages for moms. Med undervisning menes eksempelvis træning, yoga, musik, håndarbejde, madlavning m.m. Forslaget er affødt af Skattestyrelsens udkast til styresignal om momsfritagelsen for undervisning.

Jeg vil gerne indledningsvis bemærke, at hverken den forrige eller den nuværende regering har noget ønske om at lægge moms på undervisning i fitnesscentre eller anden undervisning.

Den danske momslovgivning er imidlertid baseret på fælles EU-momsregler, og Danmark og de øvrige EU-lande er forpligtet til at indrette sig efter EU-lovgivningen, herunder den af EU-Domstolen fastlagte praksis. Skatteforvaltningen følger løbende op på EUdomme, hvilket kan nødvendiggøre en ændring eller justering af den eksisterende nationale administrative praksis, og i nærværende tilfælde har EU-Domstolen afsagt en række domme, der vedrører fortolkningen af momsdirektivets undervisningsfritagelse.

Jeg har indhentet nedenstående bidrag fra Skattestyrelsen, som jeg kan henholde mig til:

”Med det udkast til styresignal om momsfritagelse af skole- og universitetsundervisning, der er i proces p.t., lægges der op til at ændre dansk praksis i overensstemmelse med det bagvedliggende momssystemdirektiv. Anvendelsen af momsfritagelsen bliver betinget af, at der undervises i en bred og varieret mængde af emner, ligesom undervisning af ren rekreativ karakter udelukkes fra denne momsfritagelse.

Styresignalet er ikke endeligt endnu, men umiddelbart vil de relevante EU-domme medføre, at undervisning i afgrænsede emner, hvilket primært vil sige enkeltfagsundervisning, ikke længere vil kunne omfattes af momsfritagelsen af skole- og universitetsundervisning.

En lang række af de undervisningsydelser, som ser ud til at blive omfattet af praksisændringen, vil imidlertid fortsat kunne momsfritages efter andre bestemmelser i momsloven, herunder eksempelvis undervisning berettiget til støtte efter folkeoplysningsloven og almennyttige foreningers undervisningsaktiviteter.

Ligeledes er offentlige institutioners udbud af undervisning, som disse er tillagt eksempelvis ved lov, ikke omfattet af momsloven, og deres undervisningsydelser bliver derfor heller ikke momspligtige. Dette gælder også disse institutioners udbud af enkeltfagsundervisning.

Efter udkastet til styresignal vil det derfor typisk være private udbydere af undervisning i specialiserede og afgrænsede emner, der vil blive momspligtige. Dette omfatter eksempelvis undervisning i dans, musik, yoga, pilates, drama, spinning, håndarbejde mv.

Hvilke former for undervisning der vil blive pålagt moms som konsekvens af de relevante EU-domme afhænger af en række forhold.

Eksempelvis vil undervisning i aftenskoleregi fortsat være momsfritaget, mens samme undervisningsydelse med praksisændringen vil blive momspligtig, når den udbydes af private virksomheder, som ikke omfattes af folkeoplysningsloven.

Hvorvidt en konkret form for undervisning bliver momspligtig efter de relevante EUdomme, afhænger derfor ikke blot af arten og indholdet af undervisningen, men også af udbyderen og den sammenhæng, hvori undervisningen udbydes.”
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024