Pia Kjærsgaard
 svarer 
Mette Kierkgaard

Hvordan vil ministeren implementere faste teams i plejedistriktet Solvang i Vordingborg?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

§20-spørgsmål 864

Hvordan har ministeren i sinde at implementere faste teams i plejedistriktet Solvang i Vordingborg, hvor medarbejderne grundet deres store arbejdspres lider af sygdom og derfor ofte kun kan stille med 4 ud af 16 medarbejdere, hvilket også gør sig gældende andre steder?
Skriftlig begrundelse:
Ingen.

Svar fra onsdag den 1. maj 2024

Som ældreminister er det mit ansvar at sikre de overordnede rammer for en ordentlig ældrepleje. Det er kommunalbestyrelsen i den enkelte kommune, der har ansvaret for at tilrettelægge konkrete indsatser for ældre borgere herunder at sikre, at den enkelte borger får den hjælp og pleje, som borgeren har behov for. Derfor kan jeg ikke kommentere på den konkrete situation, som spørgeren refererer til.

Jeg anerkender, at der hersker udfordringer med højt sygefravær blandt medarbejdere i ældreplejen i flere kommuner. Det er vi i regeringen meget optaget af at ændre.

Med ældrereformen skabes rammerne for en ældrepleje med mere tillid til medarbejdernes faglighed, mindre behov for dokumentation og skriftlighed og bedre muligheder for, at medarbejderne kan opbygge relationer til de ældre.

Formålet er dels at skabe en ældrepleje med mere selvbestemmelse, fleksibilitet og kontinuitet for den ældre, dels at skabe mere attraktive arbejdspladser, som både kan bidrage til fastholdelse og rekruttering af nye medarbejdere. Derudover understøtter vi med ældrereformen en øget udbredelse af faste teams i ældreplejen.

Erfaringen viser, at en organisering i faste teams kan bidrage til en nedsætte sygefravær og personaleomsætning. I Holland har de leverandører, der arbejder efter Buurtzorg-modellen, eksempelvis mindre end halvt så meget sygefravær og mindre end halv så stor personaleomsætning i sammenligning med øvrige leverandører. Derudover har VIVE delevalueret forsøg med udbredelse af faste teams i en række danske kommuner, der peger i samme positive retning 1 Det er derfor regeringens klare ambition, at en øget udbredelse af faste teams skal bidrage til en ældrepleje af høj kvalitet og øget kontinuitet.

Med ældrereformen afsættes 376,1 mio. kr. i 2024 til udbredelse af faste teams, som skal være med til at understøtte udbredelsen og omstillingen i kommunerne og hos private leverandører til at arbejde mere sammenhængende og tværfagligt.

Med ældrereformen sker der en grundlæggende forandring af den måde ældreplejen styres, dokumenteres, kontrolleres og leveres på. Det betyder bl.a. at kommunerne skal bruge mindre tid på kontrol, dokumentation og skriftlighed, og mere tid på plejen og omsorgen for de ældre. Derudover sikres et varigt kvalitetsløft af ældreplejen på 1 mia. kr. årligt, som indfases frem mod 2027.

Disse midler afsættes udover de 19,0 mia. kr. årligt, der allerede er afsat til at dække den demografiske udvikling som følge af regeringens 2030-plan. Dette sikrer, at de 376,1 mio. kr., øremærket til faste teams, ikke står alene, men at det samlede løft af økonomien i ældreplejen fremadrettet også kan understøtte udviklingen af faste teams.

0:000:00