Debat

Alternativet: Vi skal udvikle EU, ikke afvikle

DEBAT: De udfordringer, Danmark står over for, kalder på et dybere og mere forpligtende EU-samarbejde med demokratiske og gennemsigtige beslutningsprocesser. I Danmark skal vi tænke udvikling i stedet for afvikling, skriver Rasmus Nordqvist (ALT).

Foto: /ritzau/Mathias Svold
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Nordqvist (ALT)
EU-ordfører

Den danske debat om EU handler ofte om, hvor småt vi kan gøre EU, om hvordan vi kan sørge for, at den store stygge EU-ulv ikke kommer og blander sig.

Det samme har været styrende for debatten om Europa-Parlamentets udvikling, nu hvor briterne fra næste år ikke længere deltager i fællesskabet. 

Også her på Altinget har man set danske politikere, der nærmest slog korsets tegn for sig, når der har været tale om at udnytte Brexit til at udvikle og videreudvikle Europa-Parlamentets sammensætning. Det kunne være med eksempelvis parlamentarikere, der bliver valgt på tværs af medlemslandene.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Nogen har fremført en helt valid bekymring om, at man så vil få to kategorier af parlamentarikere, et A- og et B-hold, hvor nogen er valgt på nationale lister og andre på tværnationale, men den bekymring deler jeg nu ikke. Jeg tror tværtimod, at det vil skabe mere samarbejde.

Men andre havde ikke engang bekymring om betydningen af tværnationale liste, nej, her var det blot et spørgsmål om at gøre parlamentet mindre. For jo mindre jo bedre, jo mere ubetydeligt jo bedre.

Derfor håber jeg, vi kommer til at se et meget mere demokratisk, europæisk samarbejde og jeg håber, at vi i næste valgperiode tør udvikle institutionerne og jeg håber ikke mindst, at vi tør tænke indhold og udfordringer, før vi lukker os inde bag alt for snævre grænser.

Rasmus Nordqvist (ALT)
EU-ordfører

I Danmark snakker vi om indskrænkning, ikke udvikling
Det samme skete i efteråret efter kommissionsformand Junckers State of the Union-tale i parlamentet. Jeg var næsten ved at falde ned af stolen over, at jeg skulle sidde og klappe i hænderne af begejstring over nogle af de demokratiideer, han præsenterede.

En stokkonservativ kommissionsformand fra Luxembourg viste sig mere åben for udvikling, end mange af de danske politikere er det. Hvorfor er det så slemt at forestille sig en form for finansminister for eurozonen, som står til ansvar over for parlamentarikere?

Det er da en idé, der er værd at diskutere, før vi blot skyder den til hjørne. Fordi nogen absolut vil have et mindre EU, ikke et bedre EU. 

Det er utrolig sigende for den danske EU-debat, at vi hellere vil indskrænke samarbejde i stedet for at udvikle og forbedre det. 

Udfordringer kræver internationalt samarbejde
Kunne vi ikke starte debatten et andet sted?

Et sted, hvor vi ser på, hvilke udfordringer vi står over for?

Hvad er det for opgaver, der skal løses?

For der er masser af opgaver, som vi som lille nationalstat ikke kan løse selv, men som kræver internationalt samarbejde. Det drejer sig eksempelvis om klimakrisen, en globaliseret økonomi og tech-giganter, der forandrer hele vores måde at drive forretninger på og behovene for beskyttelse af den enkelte.

Det drejer sig om sikkerhedspolitik, om stadig mere komplekse konflikter og migrations- og flygtningespørgsmålet. Det er alle udfordringer, der ikke kalder på et begrænset samarbejde, men på dybt og forpligtende samarbejde. Samtidig kalder det på mere gennemsigtighed og mere demokrati. 

Derfor håber jeg, vi kommer til at se et meget mere demokratisk, europæisk samarbejde og jeg håber, at vi i næste valgperiode tør udvikle institutionerne og jeg håber ikke mindst, at vi tør tænke indhold og udfordringer, før vi lukker os inde bag alt for snævre grænser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nordqvist

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP)
designer (Danmarks Designskole 1999)

0:000:00