Debat

DF: Regeringen må til lommerne og forbedre arbejdsmiljøet i ældreplejen

DEBAT: Regeringens forslag om at styrke ældreplejen med 200 millioner kroner er ikke ambitiøst nok, hvis arbejdsmiljøet skal styrkes og rekrutteringen øges, skriver Karina Adsbøl. 

Ældreplejen skal styrkes med mere end de 200 millioner, som regeringen foreslår, skriver Karina Adsbøl. 
Ældreplejen skal styrkes med mere end de 200 millioner, som regeringen foreslår, skriver Karina Adsbøl. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karina Adsbøl (DF)
Ældreordfører

Jeg tror, at vi alle sammen kender det.

En træls arbejdsdag. En af de dage, hvor vi føler os utilstrækkelige.

Vi har stresset rundt og gjort vores allerbedste for at holde både vores humør og kvaliteten af vores arbejde oppe. Ingen af delene er rigtig lykkedes. Og samvittigheden nager.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

For de flestes vedkommende hører det forhåbentligt til sjældenheden, at man sidder med den følelse. Men i nogle brancher er det desværre mere reglen end undtagelsen. Eksempelvis i ældreplejen.

Et usundt arbejdsmiljø
Jeg vil gerne slå fast, at jeg er fuldstændig overbevist om, at de fleste af vores ansatte i ældreplejen gør deres allerbedste.

Det går bare ikke, at der er personale, der er alene – eksempelvis på en nattevagt – med alt for mange plejekrævende beboere. Det er ikke i orden. Hverken overfor beboerne eller plejerne

Karina Adsbøl (DF)
Ældreordfører

Selvfølgelig er der også brodne kar, og dem skal vi have gjort op med én gang for alle. De hører ingen steder hjemme, og de ødelægger det for de mange, der gør en kæmpe indsats. De er med til at skræmme folk væk.

Men som udgangspunkt er det ikke selve personalet, den er gal med, men mængden af det. 

Der er ganske enkelt for få varme hænder og ud af dem, der er, vil mange ikke gå fuldtid.

I mine øjne vidner det om et usundt arbejdsmiljø, når mængden af deltidsansatte i ældreplejen udgør 72 procent. Det skal vi have gjort noget ved!

Derfor ærgrer det mig noget så grusomt, at regeringen kun har afsat sølle 200 millioner kroner til ældreplejen i deres finanslovsudspil.

Minimumsnormeringer i ældreplejen
I Dansk Folkeparti synes vi ikke, at vi skal have en ældrepleje, der skræmmer folk væk. Men derimod have en, der tiltrækker arbejdskraft.

For det et drønvigtigt og uundværligt erhverv. Derfor skylder vi på Christiansborg også at sikre, at de ansatte i ældreplejen har et ordentligt arbejdsmiljø.

Nogle bedre rammer vil tiltrække mere arbejdskraft. Det gør man altså ikke med 200 millioner kroner.

Det går ikke, at de ansatte hele tiden sidder med følelsen af, at de er bagud. Det er der ingen, der har lyst til.

Derfor vil vi i Dansk Folkeparti indføre minimumsnormeringer på området – ligesom vi kender det fra børneområdet.

Det går bare ikke, at der er personale, der er alene – eksempelvis på en nattevagt – med alt for mange plejekrævende beboere. Det er ikke i orden. Hverken overfor beboerne eller plejerne.

I 2028 vil der mangle over 40.000 ansatte, viser en prognose fra FOA. Den udvikling skal bremses.

Det tror vi i Dansk Folkeparti kan blive svært, hvis ikke regeringen får pengene op ad lommen.

Vores ældrepleje fortjener det!

Dokumentation

Temadebat: Hvordan får vi ældreplejens deltidsansatte op i tid? 

“Vi får brug for mange flere i hele sektoren. Altså flere medarbejdere fremover.” 

Det var en af sundheds- og ældreminister Magnus Heunickes (S) afsluttende bemærkninger under Ældretopmødet i begyndelsen af oktober. 

Selv lagde ministeren vægt på ny rekruttering for at gøre op med problemet, men der er også umiddelbart et stort potentiale for at tiltrække mere arbejdskraft til ældreplejen, hvis flere af de deltidsansatte social- og sundhedshjælpere går op i tid. 

I dag er hele 72 procent af de ansatte i ældreplejen nemlig ansat på deltid – og af dem er det blot 59 procent, der selv har valgt det, viste en analysefra Social- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed, der udkom i foråret 2020. 

Analysen viste dog også, at kun 12 procent af de deltidsansatte er utilfredse med deres timetal. 

Nu spørger Altinget Ældre i en ny temadebat en række aktører og eksperter på området, om der er et uforløst potentiale i de deltidsansatte ansatte i ældreplejen – og hvordan det kan forløses.  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Adsbøl

MF (DD), 4. næstformand, Folketingets Præsidium
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Fredericia 2005), social sundhedshjælper

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024