Du kender sikkert ikke hendes navn. Men hun har netop vundet samme sejr som Hummelgaard og Vanopslagh
DM i Debat er fast ritual på Folkemødet, og de seneste ti år har konkurrencen været trædesten for politiske talenter som Alex Vanopslagh, Frederik Vad og Peter Hummelgaard. Nu står Sofie Mosgaard med forhåbningen om at gå i deres fodspor.
Marie Møller Munksgaard
JournalistArgumenterne kører rundt i hovedet, mens Sofie Mosgaard kigger koncentreret ned i sin telefon.
For at være med i finalen i DM i Debat skal man være syv skridt foran sin modstander, og derfor skribler Sofie Mosgaard hurtigt noter ned på sin telefon til de borgerforslag, finalisterne skal debattere.
Lige meget om det kommer til at handle om partistøtte, racismeparagraffen eller gratis bind og tamponer, skal hun være klar. Klar til at vise, at hun er Danmarks næste lysende debattalent.
Regnen siler ned. Det summer af nervøs snak i teltet inden lørdagens debatfinale, men Sofie Mosgaard er trukket ud for sig selv i det våde vejr. Her værner hun sig med en paraply og bruger de sidste minutter på at samle sig, inden det hele gør løs.
Hun er 22 år, medlem af Venstres Ungdom og lige om lidt skal hun trykprøve sine debatevner foran publikummet på Politikens Scene på Folkemødet. Fredag gik Sofie Mosgaard videre fra semifinalen som én ud af fire endelige finalister.
"Det er for vildt, hvis jeg bliver første fra Venstres Ungdom, der hiver trofæet med hjem, siden Morten Dahlin vandt det," siger hun.
Det er sygt angstprovokerende at tænke på, hvem der ellers har vundet det her
Sofie Mosgaard
Medlem af Venstres Ungdom
Vejen til tops
Vinder du DM i Debat, er du i prominent selskab.
Skimmer man listen af de tidligere vindere, som står indgraveret på sølvpokalen, finder man navne som justitsminister Peter Hummelgaard (S), Liberal Alliances partiformand Alex Vanopslagh og ikke mindst Sofie Mosgaards Venstre-partifælle Morten Dahlin (V), der er minister for kirke, land og by.
Så hvordan føles det at tænke på sig selv som den næste i rækken?
"Det er sygt angstprovokerende at tænke på, hvem der ellers har vundet. Det er ligesom at sidde med et landkort og vide, at hvis jeg spiller mine kort rigtigt, så kan jeg gå hele vejen," siger Sofie Mosgaard.
Hun stiller sig klar i siden af scenen, ryster kroppen og vinker til et par venner, mens vært Lotte Folke varmer publikum op til dagens debatkamp.
Nu er det Sofies tur.
Ministerdrømme
Vi spoler lige tiden nogle timer tilbage.
Her sidder Sofie Mosgaard i Venstres have på Folkemødet, og nerverne er endnu ikke indtruffet.
Ved semifinalen skulle alle debatkonkurrencens deltagere holde en tale foran publikum. Det slipper hun for i dag. I stedet skal hun kun debattere borgerforslag med de andre finalister.
"Det gør mig mindre nervøs. Jeg kan bedst lide, når det er levende, og der er nogen at spille bold op ad."
Med nerverne i kontrol er der tid til at sidde og joke lidt med nogle af vennerne fra Venstres Ungdom. En fyr stopper op ved hendes bord.
"Hvad så, har du forberedt dig på at vinde?"
"Ja, selvfølgelig," svarer Sofie Mosgaard og griner.
Sofie Mosgaard er 22 år gammel og vokset op på Fanø.
Hun har været medlem af Venstres Ungdom siden 2021 og er ligestillings- og kulturordfører i ungdomspartiet.
Ved siden af sit politiske arbejde læser Sofie Mosgaard en kandidat i journalistik og er studentermedhjælper ved POLbureau.
Selvsamme selvtillid var noget af det, der i sin tid lokkede Sofie Mosgaard ind i Venstres Ungdom. Interessen for politik var begyndt at vokse rundt om midddagsbordet på Fanø, og i gymnasiet begyndte hun at snuse lidt til de forskellige ungdomspartier.
Da hendes ven en dag i 2021 tog hende med til et arrangement i Venstres Ungdom, hvor folk skulle debattere mod hinanden, sad Sofie Mosgaard tilbage med én tanke:
"Det der kan jeg gøre bedre."
Det har hun haft rig mulighed for. Som ligestillingsordfører i Venstres Ungdom er hun stemplet ind i diskussioner om abortgrænsen, ligestilling i musikbranchen og Copenhagen Pride. Og hendes kække attitude kommer også til udtryk på det sociale medie X, hvor hun blandt andet vakte opsigt, da hun sammenlignede et foster med kødpålæg i en diskussion om abortgrænsen.
"Jeg kan godt lide, når man kan spice kommentarerne op med humor. Så husker folk det bedre," siger hun.
Selvom Sofie Mosgaard har gjort sig bemærket, har hun dog ikke altid været sikker på, om hun skulle være den, der var på valgplakaten.
"Jeg har altid elsket håndværket omkring politikudvikling, så det har taget mig noget tid at finde ud af, om jeg skulle lave politisk markedsføring eller være ansigtet på plakaten."
Tænk, hvis jeg en dag bliver folketingsmedlem. Det er vanvittigt at tænke på
Sofie Mosgaard
Medlem af Venstres Ungdom
Men med sin deltagelse i DM i Debat, er beslutningen ved at være taget.
"DM i Debat er et virkelig fedt trinbræt, når man først har kastet sig ind i drømmen om at blive politiker. Og der er ingen tvivl om, at jeg elsker politik, og det er det, jeg skal lave for evigt."
Flere gange understreger Sofie Mosgaard, at hun ikke har travlt med at stryge til tops. Men når hun drømmer på den helt store klinge, er det forbilleder som Venstre-kvinderne Sophie Løhde og Marie Bjerre, der bliver nævnt.
Og chancen for en dag at være i samme kategori som dem bliver kun bedre af, at kunne kalde sig vinder af DM i Debat, mener hun.
"Det er på en eller anden måde en blåstempling, i og med at så mange af vinderne er gået hen og blevet toppolitikere. Tænk, hvis jeg en dag bliver folketingsmedlem. Det er vanvittigt at tænke på."
"Få staten ud af min tissekone!"
Vi spoler tre timer frem. Vi er igen tilbage ved finalebraget, der nu er begyndt. Sofie Mosgaard står på scenen og fyrer argumenter frem og tilbage med sin modstander, Jonas Søndergaard Juul fra Liberal Alliances Ungdom, foran publikum.
For få minutter siden så hun lettere målløs ud, da hun fik at vide, at hun var gået videre til sidste runde i finalen. Dette på trods af at dommerne i første runde var efter hende for ikke at være helt "legesyg" nok.
Den kritik får hun hurtigt manet til jorden. Da den sidste og afgørende runde går i gang, begynder hun at argumentere for, hvorfor det ikke skal være lovpligtigt at stille gratis bind og tamponer til rådighed på folkeskoler og gymnasier.
"Få staten ud af min tissekone!"
Publikum griner, og hendes mandelige rival må lige tage sig et par sekunder til at komme sig over kommentaren.
Men Sofie Mosgaard kan mere end at levere one-liners, når det kommer til ligestilling og LGBT+-dagsordenen. Som ligestillingsordfører i ungdomspartiet er hun på en mission om at generobre nogle af de dagsordener, som de røde partier har sat sig godt fast på.
"Jeg er meget højreorienteret, når det kommer til økonomi. Men derfor kan man godt samtidig være fremadskuende på ligestillings- og LGBT+-området," siger hun og uddyber:
"Der er et kæmpe borgerligt hul på mange af de dagsordener, der handler om de udsatte i samfundet. Det hul prøver jeg at dække ved at gå ind med en liberal vinkel, hvor man ser staten som overgrebsmand."
Her gør hun også en dyd ud af at have den rette faglige viden at stå på til at kunne forsvare sine synspunkter. For selvom det som politiker er uundværligt at kunne kommunikere skarpt og tydeligt, understreger Sofie Mosgaard, at det aldrig er nok i sig selv.
"DM i Debat lægger jo mest vægt på, om man er en folkeforfører. Men det kan du ikke bruge til noget, hvis det ikke står på et bagtæppe af en reel indsigt i det område, du debatterer. Så det handler om at bruge dine forførelsesevner til at få publikum til at forstå, hvorfor det er vigtigt."
Øl og pomfritter
Ordet 'substans' går også igen og igen, når dommerne skal bedømme Sofies debattalenter. Hun har lavet sin research og kan på hukommelsen lire tal af om, hvor mange danskere, der er medlem af et parti, til aldersgrænsen for fertilitetsbehandling.
Med sin tissekone-kommentar er hun kommet stærkt og legesygt tilbage fra finalens første runde, og spændingen i Politikens publikum har nået sit maksimum.
Nu skal vinderen af DM i debat findes.
Dommeren Lawand Hima Namo udpeger Sofie Mosgaard som sin vinder, mens Dennis Nørgaard trodser ham og peger på Jonas Søndergaard Juul.
Jeg elsker politik, og det er det, jeg skal lave for evigt
Sofie Mosgaard
Medlem af Venstres Ungdom
Blikkene vender sig mod den afgørende stemme: Politikens debatredaktør, Kirstine Dons.
Hun trækker lidt på det, men langsomt begynder en vinder at tegne sig:
"Sofie, du mindede mig om et spil, jeg elsker at spille i Tivoli, nemlig Whack-a-Moo. Hver gang Jonas kom med et argument, hamrede du det til jorden med din hammer. Og derfor er du vinderen af årets DM i debat," siger hun.
Sofie ser lettere målløs ud, mens hun får foræret det store trofæ i hånden. Hun løfter armene i vejret og storsmiler ud til publikum.
"Jeg er så stolt og glad lige nu. Det har været en vild oplevelse at få lov til at være med i det her sammen med så mange dygtige debattører," siger hun til publikum.
Der er kø til at give den nye vinder en krammer, da hun går ned ad trappen. Sofie kigger ned på pokalen, hvor navnene på de tidligere vindere er indgraveret.
"Nu er jeg vel sådan set i samme kategori som Morten Dahlin, Alex Vanopslagh og Peter Hummelgaard. Det føles sgu meget godt," siger hun.
Lettere omtumlet poserer hun med trofæet, mens der bliver taget billeder. Da hun bliver spurgt, hvordan hun skal fejre at titlen som 14. vinder af DM i Debat – og måske kommende toppolitiker – svarer hun:
"Jeg skal have nogle pomfritter og en kæmpe øl."