Muslimsk organisation: Ældres syn på etniske unge bør undersøges
Det er både udansk og dybt ulovligt at afvise en ung elektrikerlærling grundet hans etnicitet. Ifølge den pågældende arbejdsgiver skyldtes det deres ældre kunder, og derfor bør landets ældreorganisationer sætte undersøgelser i gang blandt deres medlemmer, skriver Bilal Itani.
Bilal Itani
Formand, IChangeI denne uge fik 19-årige Jibreel et afslag på at komme i lære som elektriker. Det skete samme dag, som Dansk Erhvervs direktør i flere avisartikler slog fast, at Danmark vil bryde sammen, hvis ikke arbejdsgiverne kan rekvirere udenlandsk arbejdskraft. Dansk erhvervsliv har brug for at hente flere udlændinge til Danmark fra lande uden for EU, lyder det.
Unge Jibreel fik ikke afslag, fordi han ikke er dygtig nok. Det var heller ikke, fordi han ikke er nået langt nok i sin uddannelse. Nej, afslaget skyldes, som arbejdsgiveren skriver i en mail til Jibreel, at hans etniske baggrund er forkert. De ønsker nemlig alene, at ansætte "en der er dansk etnisk" grundet deres "ældre kunder osv."
Udover at en sådan begrundelse er åbenlys ulovlig, så er den og de mange lignende sager også yderst skadelige for det danske arbejdsmarked.
Udansk og dybt urimeligt
Finansministeriet har beregnet, at der alene i den offentlige sektor forventes en øget efterspørgsel på 36.000 jobs i 2030, og at den private sektor vil have et ekstra arbejdskraftsbehov på 40.000 i samme periode.
Det er spild af uddannelse, arbejdskraft og unge menneskers liv
Formand, IChange
Når man modregner den forventede stigning i arbejdsstyrken fra 2022 frem mod 2030, så efterlader det et gab på 50.000 personer i 2030, og manglen vil, ifølge statens regneeksperter, være støt stigende i de kommende år.
Lad os derfor gå sammen og en gang for alle få bugt med fordommene, forskelsbehandlingen og den strukturelle racisme, der stadig hærger visse steder i erhvervslivet, for de gør det næsten umuligt for blandt andet en gruppe af flerkulturelle unge at bidrage til det danske samfund.
Det er spild af uddannelse, arbejdskraft og unge menneskers liv, og i sidste ende rammer det samfundet som helhed.
Derfor opfordrer vi erhvervslivets organisationer til straks at igangsætte en national handleplan. På den måde kan vi igen se landets ungdom som en ressource, i stedet for at vi konstant spænder ben for deres muligheder for at komme ind på arbejdsmarkedet, blot fordi deres etnicitet eller religion ikke er som majoritetssamfundets.
Undersøg ældres syn på etniske unge
Ældre Sagen har på baggrund af vores henvendelse vedrørende den konkrete sag med afvisningen af Jibreel slået fast, at de ikke kan genkende påstanden om, at ældre skulle have et særligt negativt syn på medmennesker med anden etnisk baggrund end dansk.
Derfor vil vi i den forbindelse opfodre alle landets ældreorganisationer til at igangsætte en undersøgelse af ældres syn på unge mennesker med anden etnisk baggrund end dansk.
På et liberalt arbejdsmarked som det danske er det et kæmpe problem, at man forskelsbehandles på baggrund af ens udseende eller navn. Det er et slag i ansigtet på ligestillingen og de mange dygtige jobansøgere med anden etnisk baggrund, som i årevis har knoklet og kæmpet for at bidrage til arbejdsmarkedet og samfundet som helhed.
Konsekvenserne af at udelukke store dele af den danske ungdom for at få en plads på arbejdsmarkedet (alene på grund af deres etnicitet) er ikke alene udansk og dybt urimelig. Det kan også få uoverskuelige konsekvenser for dansk erhvervsliv og vores samfund, som vi kender det. Tiden til at reagere er derfor nu.