Regeringen vil ikke lovgive om forskelsbehandling

FORSKELSBEHANDLING: Konservative vil forhindre arbejdsgivere i at forskelsbehandle ansatte på baggrund af fagforeningsmedlemskab. Regeringen og LO afviser forslaget, mens V endnu ikke har taget stilling.
Konservative vil forhindre, at lønmodtagere kan diskrimineres under ansættelse på grund af fagforeningsmedlemskab.
Konservative vil forhindre, at lønmodtagere kan diskrimineres under ansættelse på grund af fagforeningsmedlemskab.Foto: Colourbox

Konservatives forslag er et angreb på den danske model og de muligheder, der ligger i den for at organisere sig i fagforeninger.

Lizette Risgaard
Næstformand, LO
Fakta

Et bredt flertal i Folketinget afskaffede i 2006 eksklusivaftalerne, der tvang arbejdsgivere til kun at ansætte medarbejdere, der var medlemmer af en bestemt fagforening, som arbejdsgiveren havde indgået aftale med.

Afskaffelsen kom i kølvandet på en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, der fastlog, at lønmodtagere ikke må tvinges ind i en bestemt fagforening.

Nu ønsker Konservative at skrive fagforeningsmedlemskab ind i forskelsbehandlingsloven.

Den gældende lov beskytter lønmodtagere imod forskelsbehandling på baggrund af race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse.

Den foreslåede lovændring skal inkludere beskyttelse af forskelsbehandling på baggrund af fagforeningsmedlemskab eller mangel på samme.

Konkret peger Konservative på, at der kan finde forskelsbehandling sted under overenskomstforhandlinger, som stiller løndmodtagere uden "det rigtige fagforeningsmedlemskab" dårligere end deres kollegaer.


Kilde: ft.dk

Arbejdstagere skal beskyttes mod forskelsbehandling på baggrund af fagforeningsmedlemskab eller mangel på samme under hele ansættelsesperioden.

Det er essensen i et beslutningsforslag, som Konservative for nylig har fremsat i Folketingssalen, og som foreslår, at fagforeningsmedlemskab skrives ind i forskelsbehandlingsloven på lige fod med seksuel orientering, race og etnicitet og lignende.

Men det skal politikere slet ikke blande sig i, lyder det fra Radikales Nadeem Farooq.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arbejdsmarked

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024