Derfor er arbejdsmarkedspolitik i fokus lige nu

BAGGRUND: Med paradokset stigende ledighed og mangel på arbejdskraft er arbejdsmarkedspolitikken for alvor blevet et politisk kerneområde, siger flere forskere. Socialdemokraterne ser dog anderledes på det.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) står som en af de absolutte hovedfigurer i den intensiverede kamp om at sætte dagsordenen i arbejdsmarkedspolitikken.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) står som en af de absolutte hovedfigurer i den intensiverede kamp om at sætte dagsordenen i arbejdsmarkedspolitikken.Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Anders HeisselAnders Agner Pedersen

Grunden til, at der er så stort fokus på det område, er, at det er livsnødvendigt for det danske samfund, at arbejdsudbuddet øges.

Flemming Ibsen
Arbejdsmarkedsforsker, Aalborg Universitet

Ledigheden stiger for første gang i flere år, men paradokset er, at der mangler hænder som aldrig før. Samtidig faldt den storstilede arbejdsmarkedsreform, der skulle være beskæftigelsespolitikkens hellige gral, for få uger siden til jorden med et brag.

Der er for alvor kommet fokus på beskæftigelsespolitikken i Danmark i løbet af den seneste tid. Mere, end der har været i mange år. Og det har sin naturlige forklaring, mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen.

"Der er så stort fokus på dette område, fordi det er livsnødvendigt for det danske samfund, at arbejdsudbuddet øges. Alternativet er finanspolitiske stramninger, og det er jo ikke særlig velfærdsfremmende. Derfor har arbejdsmarkedspolitikken stået i centrum i mange år. Ikke mindst de seneste 10-15 år har det været i en nøgleposition," siger Flemming Ibsen til Altinget.dk.

En vurdering, som hans kollega fra Copenhagen Business School, Ove K. Pedersen, er enig i.

"Beskæftigelsespolitik er blevet et af de mest centrale politikområder. Ikke blot her i Danmark, men også i EU-sammenhæng. Og der er ingen tvivl om, at Danmark har været et af de lande, som EU har taget ved lære af," siger Ove K. Pedersen.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024