Debat

Fortsat behov for arbejdsmarkedsreform

DEBAT: Selv med en skattereform, der bidrager til mere arbejde, vil der fortsat være behov for reformer på arbejdsmarkedet. skriver formanden for Arbejdsmarkedskommissionen, Jørgen Søndergaard.
Jørgen Søndergaard er formand for Arbejdsmarkedkommissionen.
Jørgen Søndergaard er formand for Arbejdsmarkedkommissionen.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Selv med en finansieret skattereform, der bidrager til mere arbejde, vil der fortsat være behov for at gennemføre væsentlige reformer på arbejdsmarkedet. Hvis ellers det fortsat er en politisk prioritet at kunne finansiere den offentlige velfærd, der allerede er planlagt.

Jørgen Søndergaard
Formand for Arbejdsmarkedskommissionen

Af Jørgen Søndergaard
Formand for Arbejdsmarkedskommissionen

Om få dage offentliggør Skattekommissionen sit udspil til en skattereform.

Som formand for en anden kommission, Arbejdsmarkedskommissionen, skal jeg ikke udtale mig om, hvordan en skatteomlægning præcis bør se ud.

Men der er dog én ting, jeg føler mig forpligtet til at sige: Det er nok både klogt og nødvendigt, at en kommende skattereform tilrettelægges, så den som minimum ikke fører til en forværring af de offentlige finanser.

Det offentlige mangler penge
Det vil være meget uheldigt, hvis en skattereform betyder, at det offentlige drænes for penge. Forklaringen er den simple, at det offentlige i forvejen mangler penge.

Arbejdsmarkedskommissionen er netop nedsat for at give bud på, hvordan danskernes samlede arbejdsindsats kan øges, så de offentlige finanser bliver styrket med ca. 14 mia. kr. hvert år. Det er nemlig det beløb, der mangler ifølge regeringens 2015-plan. Beløbet bliver højere, hvis en skattereform svækker de offentlige finanser.

Skatter skal modsvare skattelettelser
Men det behøver en skattereform ikke at gøre. Tværtimod kan den godt skrues sammen, så den bidrager til at løse en del af finansieringsproblemet i den offentlige sektor. Det kræver dog, at enhver lettelse af skatten bliver modsvaret af tilsvarende højere skatteindtægter fra andre kilder.

Hvis f.eks. indkomstskatten bliver lempet - for at øge lysten til at arbejde - må andre skatter sættes tilsvarende op.

En finansieret skatteomlægning, der øger incitamentet til at arbejde, vil have den sidegevinst, at de samlede skatteindtægter vokser, fordi der bliver mere indkomst at betale skat af. På den måde kan de såkaldte dynamiske effekter af en - finansieret - skattereform bidrage til at styrke de offentlige finanser.

Mindre behov for reformer
Hvis det sker, så bliver behovet for reformer på arbejdsmarkedet mindre, end det ellers ville have været. Og det kan vise sig politisk opportunt, givet den politiske ulyst til seriøse ændringer i arbejdsmarkedspolitikken.

Men det er dog svært at forestille sig en skattereform af en størrelse, der får folk til at arbejde så meget mere, at arbejdsmarkedsreformer dermed bliver overflødige. Den konklusion må man blandt andet drage af den seneste vismandsrapport.

Så selv med en finansieret skattereform, der bidrager til mere arbejde, vil der fortsat være behov for at gennemføre væsentlige reformer på arbejdsmarkedet. Hvis ellers det fortsat er en politisk prioritet at kunne finansiere den offentlige velfærd, der allerede er planlagt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Søndergaard

Emeritius, Vive, bestyrelsesmedlem, Den Danske Forskningsfond, senior fellow, Kraka, medlem af kommissionen, 2. generationsreformer
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1974)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024