Tvivl om brede forlig på arbejdsmarkedet

AFTALER: Spørgsmålet om børnechecken har givet store sten i skoen til globaliseringsforhandlingerne. Nu breder spørgsmålene sig til de brede forlig på arbejdsmarkedsområdet.
S og R afventer udspil fra regeringen på forlig-situationen, mens V håber, S og R kommer tilbage uden ultimative krav.
S og R afventer udspil fra regeringen på forlig-situationen, mens V håber, S og R kommer tilbage uden ultimative krav.Foto: Altinget.dk
Anne Bjerregaard

Hvis konsekvensen er, de kæder børnechecken sammen med globaliseringspuljen og velfærdsforliget, kan det få store konsekvenser.

Jens Vibjerg
Arbejdsmarkedsordfører (V)

Globaliseringsforhandlingerne står i stampe, mens partierne har forskellige udlægninger af, hvem der gik fra forhandlingsbordet først. Alt imens uenigheden om børnechecken som pressionsmiddel skiller vandene, rejser spørgsmålet sig om de brede forlig på arbejdsmarkedsområdet. (Se faktaboks nederst.)

R: Søgende over for VK
"Vores opfattelse er, at en aftale er en aftale. Derfor står vi ved alle de aftaler, vi har indgået. Det gælder velfærdsforliget og de andre aftaler, så spørgsmålet må rettes til regeringen, der tilsyneladende mener, man kan skalte og valte i de aftaler, man har indgået," siger Morten Østergaard, finans- og arbejdsmarkedsordfører i Radikale Venstre.

Han afventer en udmelding fra regeringen på, hvor aftalerne står nu.

Dokumentation

Aftale om afbureaukratisering
Den 24. februar 2009 blev der indgået en aftale mellem VK-regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Radikale om afbureaukratisering af ungeindsatsen, sanktionsreglerne og jobcentrenes modtagelse.

Aftale om målretning af aktiveringsindsatsen
Den 24. februar 2009 blev der indgået en aftale mellem VK-regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Radikale om aktiveringsindsatsen i jobcentrene. Aftalen er baseret på et forslagskatalog udarbejdet af LO og DA.

Aftale om en jobplan
VK-regeringen og Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Ny Alliance indgik den 28. februar 2008 en aftale om en jobplan.

Aftale om sygefravær
Den 5. november 2008 indgik VK-regeringen i forbindelse med finansloven for 2009 en aftale med Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance om at nedbringe sygefraværet.

Aftale om voksenlærlingeordningen
Den 11. december 2008 vedtog et bredt flertal af folketingets partier (S, R, V, K og DF) at gøre tilskud til voksenlærlinge til en rettighed.

Aftale om en ny revision af Østaftalen
VK-regeringen og Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti indgik den 29. juni 2007 en aftale om en ny revision af Østaftalen.

Aftale om at justere fleksjobordningen
Den 7. februar 2006 indgik VK-regeringen en aftale med Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om at justere fleksjobordningen.

Aftale om at revidere Østaftalen
Forligskredsen bag østaftalen blev den 5. april 2006 enige om at forlænge overgangsordningen efter den 1. maj 2006. Aftale mellem regeringen, Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre om EU-udvidelsen og det danske arbejdsmarked.

Aftale om fremtidens velfærd
VK-regeringen indgik den 20. juni 2006 en aftale med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om fremtidens velstand og velfærd og investeringer i fremtiden.

Aftale om udmøntning af Forebyggelsesfonden
I oktober 2006 indgik VK-regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre en aftale om, hvordan den nye Forebyggelsesfond skal udmøntes.

Aftale om at justere arbejdsmiljøreformen
I oktober 2006 indgik VK-regeringen og Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre en aftale med om at justere arbejdsmiljøreformen fra 2004.

Aftale om udmøntning af Globaliseringspuljen
VK-regeringen indgik den 2. november 2006 en aftale med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om Globaliseringspuljens midler til innovation og iværksætteri.

Aftale om en integrationsplan "Ny chance til alle"
Den 17. juni 2005 indgik VK-regeringen en aftale med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti om en integrationsplan "Ny chance for alle".

Arbejdsskadereform
Arbejdsskadereformen trådte i kraft den 1. januar 2004. Reformen er vedtaget med et bredt flertal i Folketinget (Enhedslisten undtaget).

Østaftalen
VK-regeringen, Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, Kristendemokraterne og Socialistisk Folkeparti (Socialistisk Folkeparti dog ikke for så vidt angår børnepasningsorlov) indgik den 2. december 2003 Østaftalen, som er en aftale om adgangen til det danske arbejdsmarked for arbejdstagere fra de nye EU-lande.

Aftale om "Flere i arbejde"
I oktober 2002 indgik VK-regeringen den politiske aftale Flere i arbejde, med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre (og Kristeligt Folkeparti) om den fremtidige beskæftigelsespolitik.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet 


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024