DI & AE: Eksportpakke sikrer langsigtede markeder

HJÆLPEPAKKE: Regeringens eksport-hjælpepakke til virksomhederne falder i god jord hos DI og AE. Dog advarer de mod at tro, hjælpepakken vil betyde mirakler for økonomien og ledigheden.
Direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Lars Andersen mener, ledigheden i eksportvirksomhederne kun vil stige lidt mindre med regeringens eksportpakke.
Direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Lars Andersen mener, ledigheden i eksportvirksomhederne kun vil stige lidt mindre med regeringens eksportpakke.
Torbjørn Næs Bertelsen
Fakta

Fakta:

Eksportpakkens ramme er 30 mia. kr.

20 mia. til eksportlån.
Penge, som danske og udenlandske kunder og virksomheder kan låne over tre år til at betale deres danske leverandører.

10 mia. til genforsikring.
Danske virksomheder kan få dækket tab af staten, hvis den udenlandske kunde ikke betaler.

Staten kan kun forsikre uden for EU og OECD.


Kilde: www.ekf.dk

Regeringen stillede tirsdag ekstra 10 mia. kr. til rådighed for de danske virksomheder oven i de 20 mia. kr., der allerede var stillet til rådighed i forbindelse med Bankpakke 2.

Med de 30 mia. kr. i lånegaranti mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at virksomhederne står bedre end tidligere. Direktør Lars Andersen, advarer dog mod at tro, at hjælpepakken til eksporten vil skabe mirakler.

"Det vil være et positivt tiltag for de virksomheder, som vil gøre brug af det. Det vil betyde, at de kan være sikre på at få pengene i hus. Men det løser ikke det problem, at der er for lidt gang i forbruget i udlandet," siger Lars Andersen.

De 10 mia. kr., som staten har stillet til rådighed, skal gå til at genforsikre virksomhedernes kreditforsikringsaftaler, så danske virksomheder kan få dækket tab ved manglende betalinger. Danske virksomheder har de seneste år udforsket nye fjerne handelsmarkeder som Rusland, Ukraine og Fjernøsten. I sådanne lande kan der nemlig på langt sigt vise sig at være gode vækstmuligheder. Desværre har den økonomiske krise gjort, at det er mere usikkert, om man kan få betalingen i hus for de varer, man leverer.

Virksomheder forsikrer deres varer mod manglende betaling hos forskellige forsikringsselskaber, men mange private forsikringsselskaber afviser at tegne forsikring, da de vurderer, at risikoen er for høj.

Det går ud over virksomhederne, der dermed ikke kan eksportere sine varer med fortjeneste, hvilket naturligvis presser virksomhedernes økonomi og truer medarbejdernes arbejde. For at virksomhederne fortsat kan handle med nye fjerne markeder og ikke går under, har staten stillet pengene til rådighed og påtager sig dermed den risiko, som private forsikringsselskaber ikke vil tage.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arbejdsmarked

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024