Vismænd: Drop jobcenterreformen

JOBCENTERREFORM: De økonomiske vismænd langer i sin nye rapport ud efter jobcenterreformen. Det kommende system er for usikkert, mener rådet.
De økonmiske vismænd kritiserer jobcenterreformen i deres nyeste rapport.
De økonmiske vismænd kritiserer jobcenterreformen i deres nyeste rapport.

Arbejdsmakedspolitikken er i løbet af de seneste ti år i stigende grad blevet vurderet og udviklet på baggrund af solid empirisk viden. Den foreslåede reform er et brud med denne praksis.

Uddrag fra vismandsrapport
Dansk Økonomi, forår 2009.
Fakta

Fakta om Det Økonimiske Råd:

Det Økonomiske Råd ledes af et formandskab bestående af 4 uafhængige nationaløkonomer - de såkaldte økonomiske vismænd. Til bistand for formandskabet er der oprettet et sekretariat, hvis opgave det er at foretage de undersøgelse og analyser, som formandskabet finder hensigtsmæssigt.

Udover fomandskabet består rådet af indtil 22 medlemmer. Alle medlemmer, herunder også vismændene, udpeges af økonomi- og erhvervsministeren for normalt 3 år ad gangen.


Kilde: www.dors.dk

Dagen før loven om det enstrengede beskæftigelsessystem endeligt blev vedtaget i folketingssalen, kommer Det Økonomiske Råd med en sønderlemmende kritik af reformen.

Rådet mener ikke, at beskæftigelsesindsatsen udelukkende skal forvaltes af kommunerne, men det bliver imidlertid realiteten, når kommunerne fra august overtager den statslige del af jobcentrene.

Lidt godt men mest skidt
Reformen gør det nemmere for virksomhederne, da de kun skal tage kontakt til én offentlig myndighed. Derudover vil den sikre, at arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere kan få samme tilbud som forsikrede ledige. Men reformen er også behæftet med en lang række ulemper, siger rådet.

Dokumentation
Sådan reagere interesseorganisationer på DØR's anbefalinger: 

LO:
LO deler vismændenes skepsis i forhold til kommunaliseringen af arbejdsmarkedspolitikken. Vismændene peger på, at der er risiko for, at der opstår 91 beskæftigelsessystemer.

"Kommunaliseringen af beskæftigelsesindsatsen kan desuden føre til kassetænkning i kommunerne. Det betyder, at de arbejdsløse ikke får den hjælp, de har behov for og ret til. Det er et problem for den enkelte arbejdsløse, og for hele det danske arbejdsmarked, "siger LO's formand Harald Børsting.

"Derfor er jeg meget glad for, at Vismændene - ligesom LO - efterlyser en grundig analyse af de kommunalt ledede pilotjobcentre, før der gennemføres en så drastisk ændring af beskæftigelsespolitikken."

Dansk Erhverv:
Dansk Erhverv hæfter sig ved Det Økonomiske Råds hårde kritik af beslutningen om at lade kommunerne overtage beskæftigelsesindsatsen over for de ledige:

"Det er en elendig idé, at man har besluttet, at kommunerne skal overtage beskæftigelsesindsatsen. Den vil simpelthen blive for svingende og ikke tilstrækkelig effektiv under det nye enstrengede system. Og det er derfor godt, at vismændene kommer frem til den samme konklusion - det må give politikerne stof til eftertanke", vurderer Poul-Erik Pedersen, formand for Dansk Erhverv.

Dansk Arbejdsgiverforening:
Formandskabet peger på en række fordele ved et enstrenget beskæftigelsessystem. Fordele som DA kun kan være enig i. Og DA er endvidere helt enige i, at det ikke er oplagt, at det enstrengede beskæftigelsessystem skal ligge i kommunerne. Anbefalingen om at udskyde beslutningen om kommunernes overtagelse af beskæftigelses-indsatsen, er helt i tråd med de anbefalinger, som DA tidligere har givet regeringen.

DA kan også støtte anbefalingen om, at der iværksættes en grundig undersøgelse af, hvordan en hensigtsmæssig finansieringsmodel kan indrettes, og at der heri indgår overvejelser om, hvorvidt et statsligt enstrenget system er at foretrække.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd:
Vismændene anbefaler, at regeringen tager den planlagte kommunalisering af hele beskæftigelsesindsatsen per 1. august 2009 af bordet. AErådet er enig i disse betragtninger. Kommunaliseringen af jobindsatsen sker uden, at der er overblik over hverken de beskæftigelse- eller finansieringsmæssige konsekvenser.

KL
I vismandsrapporten indgår også et kapitel om jobcenterreformen. Vismændene giver her det råd, at reformen bør udsættes, indtil det nuværende beskæftigelsessystem er evalueret.

"Det er vi lodret uenige i. Det er rigtigt, at der er iværksat en evaluering af det samlede beskæftigelsessystem. Den er i gang, og fortsætter uanset jobcenterreformen. Men det er en stor misforståelse, at denne evaluering skulle give svaret på, om kommunerne skulle overtage hele opgaven. Den beslutning er truffet, og kommunerne har vist sig at være opgaven moden. KL har fulgt jobcentrenes resultater tæt, og pilotjobcentrene har generelt klaret sig fuldt ud på højde med de statslige dele af jobcentrene," siger Peter Gorm Hansen.

I deres rapport fremhæver vismændene risikoen for, at kommunerne ikke vil formidle jobs på tværs af kommunegrænsen.

"Det er en påstand, der med mellemrum er blevet luftet de sidste to til tre år, typisk af DA, DI og LO, der sad tungt på, det tidligere AF-system. Men der er endnu ingen, der har været i stand til at fremvise et konkret eksempel på, at det er sket. Og det giver heller ingen mening, at kommunerne skulle ønske at afsætte en ukvalificeret ledig til en lokal virksomhed, hvis der kan findes en mere kvalificeret. Kommunen har en klar erhvervspolitisk interesse i, at kommunens virksomheder får den arbejdskraft, som de efterspørger. Og en lige så klar interesse i, at virksomhederne opfatter jobcentret som en troværdig samarbejdspartner. Desuden understøtter jobnet.dk, at indsatsen går på tværs af kommunegrænserne."


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arbejdsmarked

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024