Debat

Der er brug for en uddannelsesreform - nu!

DEBAT: Om få år forsvinder op mod 120.000 ufaglærte jobs. Samtidig vil der opstå et udækket behov for 76.000 faglærte arbejdere. Regeringen må tage initiativ til en uddannelsesreform, mener Per Christensen, 3F.
Der er brug for en uddannelsesreform nu, hvis ikke de ufaglærte skal sakke helt bagud i fremtiden, mener Per Christensen fra 3F.
Der er brug for en uddannelsesreform nu, hvis ikke de ufaglærte skal sakke helt bagud i fremtiden, mener Per Christensen fra 3F.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Per Christensen
Forbundssekretær, 3F

Det er dybt betænkeligt, at finansministeren går ud og aflyser alle reformer, som det skete, da Arbejdsmarkedskommissionens rapport blev offentliggjort forleden. Og da specielt ikke i en situation, hvor der netop er behov for reformer.

Godt nok ikke i den retning, som Arbejdsmarkedskommissionen udstikker. Nej, kommissionen undlader ganske behændigt at forholde sig et af de alvorligste problemer, samfundet står over for i disse år. Nemlig uddannelse af de ufaglærte, som risikerer permanent udstødning af arbejdsmarkedet.

Ufaglærte job kommer ikke igen 
I 3F har vi gang på gang dokumenteret, at den strukturudvikling, som betyder, at de ufaglærte job forsvinder fra det danske arbejdsmarked, vil føre til, at vi i løbet af de næste tre år mister 122.000 ufaglærte job.

Altså job, der forsvinder og aldrig kommer igen, når konjunkturerne vender, og der igen bliver oprettet nye job. De ufaglærte job flyttes ud - til Østeuropa eller østen - og de nye, der bliver oprettet, forudsætter højere kompetencer. Samtidig med dette overskud på 122.000, må vi forvente, at der i perioden frem til 2018 vil opstå et udækket behov for faglært arbejdskraft på 76.000 - det er en voldsom udfordring.

Også et samfundsøkonomisk problem
Hvis der ikke gøres en ekstraordinær uddannelsesindsats for de ufaglærte, så står 122.000 3F-medlemmer uden arbejde og uden grundlag for igen at få en plads på arbejdsmarkedet om ganske få år. Det er et alvorligt problem for det enkelte 3F medlem - og det er det væsentligste. Men det er også et samfundsøkonomisk problem - det belaster de offentlige udgifter, og det betyder lavere skatteindtægter til at finansiere vores fælles velfærd. I øvrigt var det jo netop den udfordring, som arbejdsmarkedskommissionen skulle forholde sig til.

Derfor er udfordringen, at få gang i en massiv uddannelsesindsats for de kortest uddannede i dette land. Det gælder både de ledige og de beskæftigede. I dag er det sådan, at de ledige stort set kun får lov at uddanne sig i ledighedsperioden, når de bruger deres ret til 6 ugers selvvalgt uddannelse (en ret som arbejdsmarkedskommissionen i øvrigt vil afskaffe). Når vi taler om omskoling til nye jobområder eller uddannelse til faglært niveau, så er 6 uger slet ikke nok.

Regeringen skal handle 
På det felt er regeringen blottet for ambitioner. Ved højtidelige lejligheder bryster den sig af, at vi har et af verdens bedste voksen- og efteruddannelsessystemer, men i den nuværende situation er det ikke nok at varme sig i strålerne fra et system, der primært er dansk fagbevægelses fortjeneste. Hvis vi skal løse de strukturproblemer, jeg her har nævnt, så skal der en ekstraordinær indsats på banen. De ledige skal have mulighed for at få meget mere uddannelse end i dag, og vi skal skabe uddannelsestilbud, der er attraktive for de ufaglærte, der er i beskæftigelse.

Derfor er der ikke behov for reformpause på uddannelsesområdet. Der er behov for en målrettet og fokuseret indsats. Og det haster!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Christensen

Faglig sekretær, 3F Mølleåen, fhv. forbundsformand, 3F
tømrer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024