Signalpolitisk samling i oppositionen

VURDERING: Oppositionen er stadig splittet i arbejdsmarkedspolitiske spørgsmål, men signalerer alligevel samling, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.
Kristian Aaskov Nielsen

Med den måde, som De Radikale vælger at tage imod udspillet, så er det en signalpolitisk samling. Det gælder også til en vis grad Enhedslistens pragmatiske kritik. Problemet er ikke, om oppositionen ryger i totterne på hinanden. Problemet er i højere grad, om S-SF er gået så langt for at demonstrere økonomisk ansvarlighed, så de mister en del af deres vælgere, som ikke finder det tiltalende at arbejde en time mere.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Socialdemokraterne og SF økonomiske plan bød på mange initiativer på det arbejdsmarkedspolitiske område. Dagpenge, a-kasser, uddannelse og ikke mindst en times mere arbejde om ugen.

Siden lanceringen har mediebilledet været tykt af holdninger og kommentarer på det længe ventede udspil. Heriblandt har De Radikale været overvejende positive, men stadig med en efterlysning af reformer omkring efterlønnen. Ligeledes mener Enhedslisten ikke, at lønmodtagerne skal arbejde mere.
Uenighederne er der stadig - alligevel mener Altingets politiske kommentator Erik Holstein, at oppositionen står mere samlet efter tirsdagens udspil.

"
Det er klart, der er nogle modsætninger på substansen - og de er sådan set ikke blevet mindre. Men det har meget at gøre med, i hvilken ånd det bliver modtaget. Modsætningerne mellem De Radikale og S-SF på arbejdsmarkedsspørgsmål har været kørt benhårdt op på et tidspunkt. Det er som om, det er landet, fordi De Radikale kommer med en positiv tilbagemelding. Oppositionen står dermed samlet, når det gælder økonomisk ansvarlighed," siger Erik Holstein og fortsætter:

"Selv om der er oplagte uenigheder om arbejdsmarkedsreformer og en times mere arbejde, så er det tydeligt, at S og SF ikke knækker halsen på de andre oppositionspartier. Der er ikke gravet nogle grøfter, som ikke er der i forvejen - tværtimod," siger Erik Holstein.

Er det en signalpolitisk samling?

"Med den måde, som De Radikale vælger at tage imod udspillet, så er det en signalpolitisk samling. Det gælder også til en vis grad Enhedslistens pragmatiske kritik. Problemet er ikke, om oppositionen ryger i totterne på hinanden. Problemet er i højere grad, om S-SF er gået så langt for at demonstrere økonomisk ansvarlighed, så de mister en del af deres vælgere, som ikke finder det tiltalende at arbejde en time mere," siger Erik Holstein, som vurderer, at der er en risiko for, at de utilfredse vælgere vil smutte til Dansk Folkeparti.

Enhedslisten imod mere arbejde
Enhedslisten har meldt ud, at de ikke støtter forslaget om, at danskerne skal arbejde en time mere. Dermed mangler den øvrige opposition deres fire mandater til forslaget. Men det skal også ses i lyset af den måde, som Enhedslisten arbejder på, mener Erik Holstein.

"Jeg tror ikke, man skal vente, at Enhedslisten vil bakke op om det samlede udspil. Enhedslistens holdning har altid været sådan, at man stemmer for den mindste forbedring og vender sig mod den mindste forringelse. De vil helt sikkert fastholde deres modstand mod, at man skal arbejde en time mere. Her vil de pege på andre løsninger," siger Erik Holstein.

Enhedslisten vil sætte sig imod, hvis S-SF vil tvinge arbejdstiden op. Er det realistisk, at det bliver aktuelt, når det skal diskuteres ved trepartsforhandlinger?

"Nej, det er det ikke. Kigger man på den indholdsmæssige side, så er der klart nogle ting, som Enhedslisten ikke bryder sig om. Der ligger udspillet på mange måder tættere på den radikale profil. Samtidigt har Enhedslisten også vist sig mere pragmatisk de senere år. Så hvis der kommer en trepartsaftale, vil de stadig være imod, men måske ikke gå så offensivt imod det," vurderer Erik Holstein.

Radikale fik hvad de kunne
Udspillet bliver generelt modtaget mest positivt af De Radikale. Men det mener Erik Holstein ikke er så underligt.

"Overskriften er økonomisk ansvarlighed. Derfor er det heller ikke overraskende, at De Radikale vælger at gå til det med en positiv attitude," siger Erik Holstein.

De Radikale er meget positive, men savner svar på, hvilke reformer der skal til. De holder jo blandt andet fast på efterlønsreformen.

"De Radikale har udmærket vidst, at der ikke vil komme noget omkring efterlønnen. Der er dog et lille figenblad: Nemlig at man hæver efterlønskontingentet og til gengæld sætter a-kassekontingentet ned - selv om det ikke betyder det store. Men symbolikken er en håndsrækning til De Radikale," mener Erik Holstein.

"Men det er klart, at de er fundamentalt uenige i den del. Men de har indstillet sig på, at på det område er det umuligt at få noget igennem. Derfor har de valgt at glæde sig over, at det på andre områder lugter mere af radikal tankegang. Blandt andet at man har valgt at droppe en forhøjelse af selskabsskatten," siger Erik Holstein.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024