Arbejdsgivere jubler over fravalg af a-kasserne

REFORM: Dansk Arbejdsgiverforening glæder sig over, at a-kasserne alligevel ikke får en større rolle i beskæftigelsesindsatsen. Hos LO er man også tilfreds, fordi det øgede fokus på uddannelse ser ud til at blive fastholdt.
Jørgen Skadhede

Selvfølgelig var regeringens udspil bedre end den aftale, det nu er endt med. Men den er stadig langt bedre end Venstres eget udspil.

Ejner K. Holst
LO-sekretær
A-kasserne skulle overtage indsatsen for de ledige i de første seks måneder. Sådan lød et centralt element i regeringens udspil til en beskæftigelsesreform.

Men det element er pillet helt ud af den rammeaftale for reformen, som regeringen indgik med Venstre tirsdag aften.

Det vækker jubel hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA), som har været yderst kritiske over for planerne om at flytte de ledige ud af kommunernes jobcentre.

"Det er helt afgørende for vores vurdering af reformen. Dermed undgår vi et kæmpe eksperiment med beskæftigelsessystemt, som vi stærkt vil fraråde. Virksomhederne får brug for alle muligheder for at rekruttere arbejdskraft i de kommende år. Hvis vi havde fået atomiseret indsatsen på en lang række forskellige a-kasser, så ville det ikke være attraktivt for virksomhederne at bruge beskæftigelsessystemet til at rekruttere," siger DA-direktør Henrik Bach Mortensen.

Dokumentation
Beskæftigelsesreformen

Regeringen og Venstre har aftalt følgende skitse forud for de afsluttende forhandlinger med K og DF om en beskæftigelsesreform.

Der er behov for en mere effektiv beskæftigelsesindsats, der fokuserer på at få ledige tilbage i arbejde. Regeringen og Venstre er derfor enige om at arbejde for en ambitiøs beskæftigelsesreform, som tager afsæt i Vejen til varig beskæftigelse - den enkelte i centrum.

I forhandlingerne om en beskæftigelsesreform med de øvrige partier i forligskredsen "flere i arbejde" vil aftaleparterne desuden tage udgangspunkt i det følgende. Den nuværende organisatoriske struktur på beskæftigelsesområdet fastholdes uændret. Det vil sige, at jobcentrene fastholder myndighedsansvaret for den aktive indsats, og a-kasserne fortsat afholder den indledende CV-samtale samt løbende rådighedsvurdering.

Med det udgangspunkt styrkes indsatsen blandt andet ved, at der indføres hyppigere samtaler tidligt i ledighedsperioden; ved at målrette uddannelse mod jobåbninger på arbejdsmarkedet; ved at styrke dialogen mellem virksomheder og jobcentre, ligesom a-kasserne får en styrket rolle i forhold til formidling af job til forsikrede ledige.

Der gennemføres som led i en samlet reform en refusionsomlægning, som skal understøtte en effektiv beskæftigelsesindsats.

Regeringen og Venstre er enige om at anvende provenuet fra effekterne af refusionsomlægningen på cirka 2,1 mia. kr. i perioden 2018-2020 til at øge den ramme til lempelser for erhvervslivet, som blev afsat i Aftaler om Vækstplan DK, på 2,0 mia. kr. i perioden 2015-20.

Den nye ramme til nye initiativer udgør dermed i alt 4,1 mia. kr.:

Heraf anvendes 2,0 mia. kr. i alt til at nedbringe virksomhedernes
produktionsomkostninger ved at nedsætte PSO-afgiften, jf. ovenfor.

De resterende 2,1 mia. kr. i alt har partierne forskellige ønsker til den konkrete
udmøntning, og det vil derfor være op til regeringen i næste valgperiode at tage stilling til den konkrete anvendelse.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arbejdsmarked

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024