Arbejdsløshed bliver valgtema

VALGOPTAKT: Arbejdsløsheden ligger højt på vælgernes dagsorden og står til at blive det tredjevigtigste tema i valgkampen, viser en ny meningsmåling. Eksperter vurderer, at vælgernes stigende fokus på ledigheden skyldes den finansielle krise.
Finanskrisen har flyttet enmer som arbejdsløshed og økonomi højt op på den politiske dagsorden, viser en ny meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget.dk. Arbejdsløshed ligger nummer tre på vælgernes liste over de vigtigste valgtemaer og er kun overgået af sundhed og økonomi.

Respondenterne har sat kryds ved de tre ud af otte valgtemaer, som vil få mest betydning for deres stemmeafgivelse ved næste valg. 50 procent af vælgerne har peget på sundhed, 46 procent på den økonomiske politik, og 41 procent mener, at arbejdsløsheden er vigtig for, hvor deres kryds bliver sat.

Professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, Jørgen Goul Andersen, som i mange år har forsket i vælgervandringer, vurderer, at man generelt kan sige, "at det er de temaer, vælgerne er mest bekymrede for, der topper sådan en liste".

Eksperter: Krisen er udslagsgivende
Ifølge Jørgen Goul Andersen kan der spores flere nye tendenser i målingen.

Dokumentation

Spørgsmål:
Hvilke politikområder er vigtigst for din stemmeafgivning ved næste folketingsvalg? (afkryds de 3 vigtigste områder blandt nedenstående 8 muligheder)

Sundhed50.0 pct.
Økonomisk politik45.9 pct.
Arbejdsløshed41.2 pct. 
Kriminalitet33.3 pct.
Udlændinge33.2 pct.
Skat32.7 pct.
Folkeskole30.3 pct.
Miljø og klima27.4 pct.

A&B-målingen er foretaget på nettet på baggrund af 1069 repræsentativt udvalgte svarpersoner. Undersøgelsesperioden er 28/10 til 2/11.

Grafik: Christian Mølgaard

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024