Debat

Benny Yssing: Bureaukratisk a-kasseændring vil stille unge faglærte dårligere i fremtiden

Regeringens ønske om ændringer i dimittendreglen er kun til at blive forarget over, fordi det stiller unge faglærte ringere i en tid, hvor vi beder dem om at tage en erhvervsuddannelse, blive længere på arbejdsmarkedet og selv bidrage til den danske model gennem medlemskab af a-kassen, skriver Benny Yssing. 

De nyudlærte fra erhvervsuddannelserne har arbejdet og bidraget til Danmarks økonomi på deres læresteder, mens de var i lære. Det skal vi ikke straffe med et bureaukrattryk på delete-knappen, skriver Benny Yssing.
De nyudlærte fra erhvervsuddannelserne har arbejdet og bidraget til Danmarks økonomi på deres læresteder, mens de var i lære. Det skal vi ikke straffe med et bureaukrattryk på delete-knappen, skriver Benny Yssing.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Benny Yssing
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg er en stor tilhænger af, at man skal gøre sin pligt og kræve sin ret, men med et bureaukratisk tryk på delete-knappen i dagpengereglerne vil regeringen nu ændre på, hvad der er rettigheder og pligter for nyuddannede faglærte i tilfælde af ledighed.

Det handler om den såkaldte sammenlægningsregel i a-kassesystemet, der afgør, hvilke indtægter, der kan ligge til grund for størrelsen af de dagpenge, man modtager ved ledighed indenfor det første år efter, man står med svendebrevet i hånden.

Læs også

Bureaukratisk delete-knap
A-kasserne har siden maj 2023 forvaltet sammenlægningsreglen på baggrund af en meget tydelig instruktion fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Dermed var der mulighed for at finde den bedst mulige kombination af indtægtsberegningen i forbindelse med dagpenge, hvor lærlingelønnen kunne indgå.

Samtidig kunne de nyudlærte fra erhvervsuddannelserne modtage dagpenge i to år indenfor en periode af tre år.

Det nye forslag er kun til at blive forarget over, fordi det stiller unge faglærte ringere.

Benny Yssing
Formand for Din Faglige A-kasse og Dansk El-Forbund

Nu vil Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, på regeringens vegne, ændre dette, så den nyudlærte svend har to uger efter svendeprøven til at tage stilling til, hvordan man vil have beregnet sine dagpenge fremover.

Og i stedet for to års dagpenge indenfor tre år, så kan den nyudlærte svend fremover kun modtage dagpenge i ét år indenfor en periode af to år.

Det er kun til at blive forarget over, fordi det stiller unge faglærte ringere i en tid, hvor vi beder dem om at tage en erhvervsuddannelse, blive længere på arbejdsmarkedet og selv bidrage til den danske model gennem medlemskab af a-kassen.

Helt ærligt, det fortjener en anden behandling. De nyudlærte fra erhvervsuddannelserne har arbejdet og bidraget til Danmarks økonomi på deres læresteder, mens de var i lære.

Derfor har de tjent en lærlingeløn. De har gjort, hvad vi gerne vil have endnu flere til at gøre og taget en erhvervsuddannelse.

Det skal vi ikke straffe med et bureaukrattryk på delete-knappen.

Oveni beder vi dem som helt nyudlærte, om at spå om, hvilke indtægter de kan få i de første mange måneder i deres nye fag, og spår de forkert, så risikerer de den allerlaveste dagpengesats i tilfælde af ledighed.

Tåbelighederne står i kø
Det er tåbeligt, at nyudlærte faglærte, som vi har så meget brug for, risikerer at se tilbage på deres indbetalinger til a-kassen som en lotteriseddel, hvor de trak en nitte og fik en lang næse i stedet for, at de kunne se a-kassen som det, der er meningen: En retfærdig økonomisk tryghed i tilfælde af ledighed.

Når man står som nyudlært, er der arbejdsgivere, som synes, at du som nyudlært jo har godt af at prøve noget andet, og det vi ser i el-branchen er en skifteledighed.

Altså, at man lige har brug for a-kassen i kort tid ved skift af arbejde.

Det er tåbeligt, at nyudlærte faglærte, som vi har så meget brug for, risikerer at se tilbage på deres indbetalinger til a-kassen som en lotteriseddel.

Benny Yssing
Formand for Din Faglige A-kasse og Dansk El-Forbund

Og desværre står tåbelighederne i kø i denne sag.

Oven i konsekvenserne for den enkelte faglærte, som bliver ledig i året efter den færdiggjorte svendeprøve, bliver a-kasserne påført en større millionregning på grund af de nødvendige IT-tilpasninger.

A-kasserne bygger blandt andet på kontingentet fra medlemmerne.

Millioner af kroner fra dette kontingent, betalt af a-kassernes medlemmer, blev sidste brugt til IT-tilpasninger, så IT-systemet kan køre efter den instruktion, vi den gang fik fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Med den nye ændring skal der igen bruges millioner fra medlemmernes kontingent til nye IT-tilpasninger.

Eller for at sige det på en anden måde: Selv om man gør sin pligt, og betaler sit kontingent til a-kassen, kommer regeringen nu med en ekstra regning, som gør rettighederne dårligere.

Jeg vil derfor opfordre beskæftigelsesministeren, finansministeren, eller hvem der nu har bedt en embedsmand om at trykke på delete-knappen, om at få løfte fingeren igen.

Der er stadig mulighed for det, fordi regeringens ønske om ændringer i dimittendreglen foreløbig kun er til høring.

I kan ikke være andet bekendt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Yssing

Forbundsformand, Dansk El-Forbund
Elektriker

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024