Eksperter går i rette med arbejdsgiverboss, der blåstempler fravalg af 75-årige

Det er forbudt at forskelsbehandle jobansøgere på baggrund af alder, fastslår juridiske eksperter efter udtalelser fra Dansk Arbejdsgiverforening.

”Selvfølgelig skal man overholde lovgivningen. Men det er altid relevant at diskutere, om vi har den rigtige lovgivning, og det synes jeg godt, man kan reflektere over her," siger vicedirektør Erik Simonsen fra Dansk Arbejdsgiverforening.
”Selvfølgelig skal man overholde lovgivningen. Men det er altid relevant at diskutere, om vi har den rigtige lovgivning, og det synes jeg godt, man kan reflektere over her," siger vicedirektør Erik Simonsen fra Dansk Arbejdsgiverforening.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Jakob Krarup Bjerregaard

Det er i strid med loven at diskriminere jobansøgere baseret på deres alder.

Det fastslår to eksperter i ansættelsesret, efter at vicedirektør i Dansk Arbejdsgiverforening Erik E. Simonsen i et interview med Altinget har udtrykt forståelse for fravalg af 75-årige ansøgere.

Ifølge eksperterne er det uden betydning, om ansøgeren er tæt på eller over folkepensionsalderen.

Sådan er reglerne
  • Forbuddet mod aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet følger af forskelsbehandlingsloven.
  • Den forbyder forskelsbehandling på grund af blandt andet alder, race, hudfarve og seksuel orientering.
  • Forbuddet gælder i forbindelse med både ansættelse og afskedigelse.

Kilde: Forskelsbehandlingsloven

"Man må ikke lægge vægt på folks alder i forbindelse med ansættelse, hverken direkte eller indirekte. Det betyder også, at man ikke må lægge vægt på, om ansøgeren er 60 eller 75 år gammel," siger Natalie Videbæk Munkholm, lektor ved Aarhus Universitet.

Hun forklarer, at der er konkrete undtagelser, for eksempel at præster og dommere skal gå på pension, når de fylder 70 år. Men generelt er der ikke mulighed for lovligt at fravælge ældre ansøgere på grund af deres alder.

"Det forhold, at man har ret til pension, er heller ikke en grund til at kunne forskelsbehandle folk. Man må faktisk ikke lægge vægt på det," siger hun med henvisning til tidligere afgørelser fra EU-domstolen.

60-årige frem for 75-årige

I et interview med Altinget siger vicedirektør Erik E. Simonsen fra Dansk Arbejdsgiverforening, at han ikke er overrasket over, at virksomhederne er mere tilbøjelige til at ansætte 60-årige end 75-årige.

"Det synes jeg egentlig giver god mening, for ultimativt er alder også en parameter for, hvor lang tid vi kan fortsætte med at være i beskæftigelse," siger han.

Ærindet med loven er, at alder ikke på forhånd skal afholde nogen fra at komme i betragtning til et job

Natalie Videbæk Munkholm
Lektor, Aarhus Universitet

Lektor på Syddansk Universitet Christian Højer Schjøler er forfatter til en bog om forbuddet mod aldersdiskrimination. Han vil ikke kommentere de konkrete udtalelser fra Dansk Arbejdsgiverforening, men siger:

"Helt skåret ud i pap: Alder må som udgangspunkt ikke indgå som et kriterium ved ansættelse og afskedigelse af medarbejdere."

Det har ifølge eksperterne været forbudt at forskelsbehandle på grund af alder lige siden 2004.

Natalie Videbæk Munkholm fra Aarhus Universitet medgiver, at høj alder før eller siden betyder, at medarbejdere bliver mindre i stand til at varetage jobbet.

"Men det rammer på forskellige tidspunkter for forskellige mennesker, og ærindet med loven er, at alder ikke på forhånd skal afholde nogen fra at komme i betragtning til et job." 

Læs også

Advokat undrer sig

Advokat og managing partner Peter Breum fra Sirius Advokater har mange års erfaring med at føre sager om ansættelsesret, herunder for fagforeninger. Han er forbløffet over Erik Simonsens udtalelser.

"Det undrer mig, at man fra Dansk Arbejdsgiverforening kan finde på at sige noget sådant, for det er åbenbart for mig, at der er tale om aldersdiskrimination," siger han.

Forbundsformanden for HK, Anja C. Jensen, kalder opfattelsen i Dansk Arbejdsgiverforening for "meget trist".

"Hvis det er den holdning, man også giver videre til sine medlemmer, så er det jo et problem. For så får man også legitimeret, at man gerne må bruge alder som et kriterium, og det må man ikke," siger hun. 

DA: Overhold loven

Erik E. Simonsen fra Dansk Arbejdsgiverforening tager mod kritikken med ro.

"Selvfølgelig skal man overholde lovgivningen. Men det er altid relevant at diskutere, om vi har den rigtige lovgivning, og det synes jeg godt, man kan reflektere over her. Det er mit synspunkt."

Er der ikke en risiko for, at du ved at udtale dig på den måde, som du gør i interviewet, kan være med til at bakke op om arbejdsgivere, som eventuelt har en ulovlig praksis?

"Nej, overhovedet ikke. Man skal selvfølgelig overholde lovgivningen. Men man kan samtidigt godt have den overvejelse, om loven er fornuftig og hensigtsmæssig."

Synes du, man skal ændre forskelsbehandlingsloven?

"Ja, det kan godt være. Hvis det er sådan, at loven er ubetinget hele vejen op i alder, kunne man godt overveje, om lovgivningen er hensigtsmæssig."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik E. Simonsen

Vicedirektør og chef for beskæftigelse og arbejdskraft, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.scient.pol. (Aarhus Uni.)

Anja C. Jensen

Forbundsformand, HK Danmark 2021-
Hotelreceptionist

Christian Højer Schjøler

Lektor, Juridisk Institut, Syddansk Universitet
Cand.jur., Københavns Universitet

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024