Debat

Fire fagforbund: Arne-pensionen kortslutter ikke kampen for et retfærdigt pensionssystem

Nedslidning, arbejdsmiljø og retfærdigt pensionssystem har stadig politisk sprængkraft efter Arne-pension. Det vil være en stor fejl, hvis Christiansborg overser den klare bekymring, skriver Ole Wehlast, Henrik W. Petersen, Tonny Olsen og Jørgen Juul Rasmussen.

Det vil være dumt, hvis vi lader ønsket om hurtige løsninger på komplekse problemer stå i vejen for, at vi får etableret bedre vilkår for de nedslidte, lyder det fra fire fagforbund.
Det vil være dumt, hvis vi lader ønsket om hurtige løsninger på komplekse problemer stå i vejen for, at vi får etableret bedre vilkår for de nedslidte, lyder det fra fire fagforbund.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Henrik W. Petersen
Jørgen Juul Rasmussen
Ole Dam Wehlast
Tonny Olsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er ikke mange måneder siden, at tidlig pension, eller Arnes-pension, blev til virkelighed.

For første gang i årtier blev der slået hul i muren af påstande om, at fremtiden kun kan bestå i en stadig højere pensionsalder for alle, og at det er nærmest moralsk forkert, hvis folk går på pension, førend de er maksimalt nedslidte eller ramt af alvorlig sygdom.

Vi ser tidlig pension som en vigtig del af løsningen, selv om det ikke er hele løsningen. Op til vedtagelsen af tidlig pension var der en del debat om, hvem der ville blive omfattet, og om det var rimeligt.

Noget af debatten er fortsat efter vedtagelsen. For eksempel skrev professor emeritus Tage Søndergård Kristensen i Politiken 15. marts 2021, at "Arnes pension er hverken retfærdig eller værdig".

Med sin akademiske analyse af, at der ikke findes en fast definition på nedslidning, og at ikke alle nedslidte er omfattet af retten til tidlig pension, kommer den tidligere professor ligesom andre kritikere til at gøre det bedste til det muliges værste fjende.

Lønmodtagere med hårdt fysisk arbejde mærker tydeligt konsekvensen af den nedslidning, der nærmest er indbygget som en naturlov i deres arbejde, og som de må lindre med piller

Ole Wehlast, Henrik W. Petersen, Tonny Olsen og Jørgen Juul Rasmussen
Forbundsformænd for Fødevareforbundet, Blik- og Rørarbejderforbundet, Malerforbundet og Dansk El-Forbund

Lønmodtagere mærker konsekvensen
Vi repræsenterer danske lønmodtagere, som kender nedslidningen fra deres egen krop.

I forbindelse med forhandlingerne om tidlig pension gennemførte vi en undersøgelse om brugen af smertestillende medicin blandt medlemmerne i vores fagforeninger, og i befolkningen som helhed.

Resultatet var klart. Lønmodtagere med hårdt fysisk arbejde mærker tydeligt konsekvensen af den nedslidning, der nærmest er indbygget som en naturlov i deres arbejde, og som de må lindre med piller.

For dem er retten til tidlig pension en ny og vigtig mulighed for at forlade arbejdsmarkedet nogle år tidligere – før de bliver nødt til at ty til smertestillende piller for at komme igennem arbejdsdagen.

Noget af kritikken over for tidlig pension er som nævnt, at den ikke omfatter alle de nedslidte. Det er uomtvisteligt rigtigt, og vi ser gerne, at flere bliver omfattet af ordningen.

En anden typisk indvending er, at tidlig pension ikke løser problemet med nedslidning. Det er måske nok også for meget at forlange af en pensionsordning – der skal noget helt andet til.

Nedslidning, arbejdsmiljøet og et retfærdigt pensionssystem har stadig politisk sprængkraft – også efter etableringen af tidlig pension

Ole Wehlast, Henrik W. Petersen, Tonny Olsen og Jørgen Juul Rasmussen
Forbundsformænd for Fødevareforbundet, Blik- og Rørarbejderforbundet, Malerforbundet og Dansk El-Forbund

Er mere bekymrede for nedslidning
Der er brug en langt større satsning på arbejdsmiljøet, end vi har set de sidste mange år.

Og der er brug for et stærkt fokus på, hvordan vi kan begrænse ubekvemme og forvredne arbejdsstillinger, tunge ensidigt gentagede bevægelser samt tunge løft.

Det er arbejdsgivernes ansvar, men den kamp er vi klar til at tage sammen. Vi har heldigvis vinden i ryggen, for der er stadig politisk sprængstof i kampen mod nedslidning og retfærdige pensionsforhold.

Almindelige lønmodtageres bekymringer og syn på samfundet går nogle gange under radaren på medierne og i den overordnede politiske debat. Det fik vi bekræftet, da vi for nylig gennemført en meningsmåling blandt 5.000 danskere.

Tallene taler for sig selv. Ufaglærte og faglærte er mere bekymrede for nedslidning end befolkningen som gennemsnit. 51 procent af dem, der tager smertestillende medicin, er bekymrede for nedslidningen, og det samme gælder hele 61 procent af dem med fysisk hårdt arbejde. Det er mere end dobbelt så mange end befolkningen som helhed.

Og de ufaglærtes og faglærtes bekymringer afspejler sig i deres syn på, hvad der er de vigtigste spørgsmål for politikerne.

Her består top fem i bekymringerne over den stadig stigende pensionsalder og behovet for muligheder til tidlig tilbagetrækning sammen med økonomien, beskæftigelsen og ældreplejen.

Akademiske bekymringer og hurtige løsninger
Nedslidning, arbejdsmiljøet og et retfærdigt pensionssystem har stadig politisk sprængkraft – også efter etableringen af tidlig pension.

Det vil være en stor fejl, hvis Christiansborg overser denne klare bekymring, og det vil være dumt, hvis vi andre lader akademiske bekymringer og ønsket om hurtige løsninger på komplekse problemer stå i vejen for, at vi får etableret bedre vilkår for de nedslidte, hver gang muligheden viser sig.

Det her er i hvert fald ikke de sidste ord, man kommer til at høre fra os, når det gælder nedslidningen og ønskerne om et mere retfærdigt pensionssystem.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024