Debat

HK i Hovedstaden: Regeringens heksejagt på administrative medarbejdere er en tudetosset farce

Regeringens usaglige hetz mod kommunernes og regionernes administration betyder, at uundværlige administrative stillinger nedlægges – trods højlydte protester fra stort set alle med sagligheden og fagligheden i behold, skriver Ditte Gottlieb Bredahl.

Ligesom KL, Danske Regioner og en lang række kolleger i de kommunale og regionale personaleorganisationer vil jeg opfordre regeringen til at melde klart ud, hvilke dele af velfærden, der skal spares væk til fordel for skattelettelser, skriver Ditte Gottlieb Bredahl.
Ligesom KL, Danske Regioner og en lang række kolleger i de kommunale og regionale personaleorganisationer vil jeg opfordre regeringen til at melde klart ud, hvilke dele af velfærden, der skal spares væk til fordel for skattelettelser, skriver Ditte Gottlieb Bredahl.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Ditte Gottlieb Bredahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Selv om stort set alle – undtaget regeringen selv – påpeger, at det er et sted mellem tudetosset, dybt usagligt og praktisk umuligt, skal kommunerne og regionerne spare tre milliarder kroner på administration frem til 2030.

Allerede i år skal kommunerne finde 700 millioner kroner ved at nedlægge administrative stillinger, de ikke kan undvære, og regionerne skal nedlægge for 300 millioner kroner administrative stillinger, regionerne ikke kan undvære.

I skrivende stund nedlægger kommunerne og regionerne hundredvis af administrative stillinger – trods højlydte protester fra stort set alle med sagligheden og fagligheden i beholdt.

Regeringen ville gerne forbedre løn- og arbejdsvilkår for udvalgte personalegrupper i kommuner og regioner, som i stigende grad har vanskeligt ved at rekruttere og fastholde medarbejdere – fordi løn- og arbejdsvilkår ikke lever op til forventningerne efter årelange nedskæringer.

Men i stedet for at tage pengene fra det økonomiske råderum, som blandt andet skal bruges til skattelettelser til de rigeste, fandt regeringen på, at kommunerne og regionerne selv skulle spare sig til de penge, som regeringen gerne ville bruge. Hunden skulle fodres med sin egen hale, om man så må sige.

Uforskammet korstog

Nu havde regeringen ikke noget genialt forslag til, hvor kommuner og regioner skulle spare, så regeringen kunne komme med gaver til kommunernes og regionernes medarbejdere.

Den svære politiske opgave blev løst ved at råbe ud i verden, at administration er noget unyttigt, bureaukratisk bras, som ingen vil savne, hvis man skærer ned på det.

Ditte Gottlieb Bredahl
Formand, HK Kommunal Hovedstaden

Det trælse problem med besparelser er jo, at så er der noget, man ikke får. Og regeringen ved godt, at borgerne i Danmark ikke går ind for mindre eller dårligere sundhed, dagtilbud, folkeskoler, ældrepleje eller anden form for velfærd. Og regeringen syntes ikke, det var en god idé at tage det politiske ansvar for en upopulær besparelse.

Den svære politiske opgave blev løst ved at råbe ud i verden, at administration er noget unyttigt, bureaukratisk bras, som ingen vil savne, hvis man skærer ned på det.

I dette retfærdighedens korstog mod det administrative onde nåede retorikken blandt flere ordførere nye højder, der reducerede dygtige, hårdtarbejdende, ansvarsbevidste medarbejdere i kommuner og regioner til unyttige parasitter i en sump, der skulle drænes. Det var rent ud sagt uforskammet.

Rigtig mange af de opgaver, der står under administration i kommunernes og regionernes regneark, udføres af HK'ere og er helt borgernær velfærd – eller understøtter meget direkte andre personalegruppers helt borgernære velfærd.

Det gælder eksempelvis tandklinikassistenter, skolesekretærer, lægesekretærer, it-folk, borgerservicemedarbejdere og beskæftigelseskonsulenter.

Virkelighedsfjernt Christiansborg

Nu er der jo en virkelighed udenfor Christiansborg – en rigtig virkelighed. Herude gælder eksempelvis, at man ikke kan spare penge på ildebrande ved at fyre brandmænd, fordi færre brandmænd ikke automatisk fører til færre ildebrande.

Denne ikke særligt komplicerede realitet gør sig sjovt nok også gældende for administrative arbejdsopgaver. De forsvinder ikke ved at nedlægge administrative stillinger.

Læs også

Man kan fjerne nogle administrative arbejdsopgaver ved at fjerne regler og dokumentationskrav fra Christiansborg. Men mange såkaldte administrative arbejdsopgaver kan man reelt ikke fjerne, fordi de er en integreret del af den helt borgernære velfærd. Et hospital kan eksempelvis ikke fungere uden sundhedsadministration, og ingen kommuner kan fungere uden personale-, økonomi- og it-administration.

Når man fjerner administrative stillinger, tvinger man kommuner og regioner til at bruge andre personalegrupper til at løse de administrative arbejdsopgaver. Blandt andre overlægerne.

Desuden har både regioner og kommuner i forvejen alt for få penge til at opretholde den velfærd, som borgerne forventer. Det pres bliver ikke mindre af, at alle mulige personalegrupper skal løse administrative opgaver, de hverken har tid til eller er uddannet til at løse.

Det har vi i HK Kommunal, vores kolleger og ledelser i kommuner og regioner og en meget lang række lokale politikere i kommuner og regioner – på tværs af partifarve – forsøgt at forklare regeringen i mere end et år.

En usaglig hetz

KL's formand Martin Damm, som er V-borgmester i Kalundborg, sagde tidligere på måneden, at den offentlige velfærd, som vi kender den, er i fare for at forsvinde, fordi regeringen ikke har sat penge nok af til velfærd, men i stedet kræver besparelser på administration.

Ligesom mange andre, der er tæt på virkeligheden i regioner og kommuner, vil jeg opfordre regeringen til at stoppe sin usaglige hetz mod administrative medarbejderes arbejdsopgaver.

Ditte Gottlieb Bredahl
Formand, HK Kommunal Hovedstaden

Forleden meddelte han, at kommunerne hverken kan eller vil spare en krone mere på administration, før regeringen har fjernet nogle af de regler, kommunerne er tvunget til at administrere efter.

For nylig har Overlægeforeningens formand Susanne Wammen udførligt gjort rede for det gode og helt nødvendige samarbejde mellem administrative medarbejdere og alle andre personalegrupper på hospitalerne.

Hun skitserer samtidig nogle af de værste konsekvenser af regeringens besparelse på hospitalernes administration – 76 procent af hendes overlægekolleger løser i dag andre opgaver end deres egne, og 66 procent af overlægerne fortæller, at de ikke når alle deres egne opgaver, fordi de har for mange administrative opgaver, der kunne være løst af administrative kolleger.

Ligesom KL, Danske Regioner og en lang række kolleger i de kommunale og regionale personaleorganisationer vil jeg opfordre regeringen til at melde klart ud, hvilke dele af velfærden, der skal spares væk til fordel for skattelettelser.

Og ligesom mange andre, der er tæt på virkeligheden i regioner og kommuner, vil jeg opfordre regeringen til at stoppe sin usaglige hetz mod administrative medarbejderes arbejdsopgaver.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ditte Gottlieb Bredahl

Formand, HK Kommunal Hovedstaden
lægesekretær, suppl. udd. i kommunikation og formidling, diplom i ledelse

Susanne Wammen

Overlæge, Rigshospitalet, formand, Overlægeforeningen, formand, Foreningen Af Speciallæger
cand.med. (Københavns Uni. 1984)

Martin Damm

Borgmester (V), Kalundborg Kommune, formand, KL
mpm (SDU 2005), civiløkonom (Handelshøjskolen, Slagelse 1994), seniorsergent (Frederikshavn 1989), elektronikmekaniker (Holmen Kbh. 1985)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024