KL: Skær i højtuddannede lediges ret til efteruddannelse

UDDANNELSE: Retten til 6 ugers selvvalgt uddannelse for ledige bør øges for ufaglærte og beskæres for højtuddannede, mener Kommunernes Landsforening. Fagbevægelsen er lodret imod, mens både arbejdsgivere og S og V hilser forslaget velkommen.
Efteruddannelse for ledige skal målrettes til folk med lidt eller ingen uddannelse, mener Kommunerne. Det vil betyde, at ufaglærte får øget mulighed for at tage et AMU-kursus. Eksempelvis et svejsekursus.
Efteruddannelse for ledige skal målrettes til folk med lidt eller ingen uddannelse, mener Kommunerne. Det vil betyde, at ufaglærte får øget mulighed for at tage et AMU-kursus. Eksempelvis et svejsekursus. Foto: Colourbox.dk
Jørgen Skadhede

Det er en oldnordisk tankegang at sige, at bare fordi man har læst i fem år, så har man ikke brug for noget målrettet opkvalificering. Det ligner mere symbolpolitik end et udtryk for det reelle uddannelsesbehov.

Niels Lykke Jensen
Politisk chef i Akademikernes Centralorganisation
Lediges ret til seks ugers selvvalgt uddannelse bør i langt højere grad målrettes folk med lidt eller ingen uddannelse.

De bør have ret til eksempelvis otte ugers uddannelse, faglærte til seks uger som nu, mens højtuddannede kun bør have ret til to ugers efteruddannelse, når de er ledige. Det foreslår Kommunernes Landsforening i deres nye udspil til den aktiveringsreform, som regeringen har bebudet.

Som det er nu, er problemet, at retten til selvvalgt uddannelse i vidt omfang bliver brugt af dem, der har mindst behov for det.

"De borgere, som har mest brug for uddannelse og aktiveringstilbud, er imidlertid ofte skeptiske med hensyn til at vælge uddannelse. Der er jo en grund til, at de ikke har fået en uddannelse, før de blev ledige. Når uddannelse bliver et selvvalg, vil det ofte blive valgt af dem, der har mindst behov," står der således i KL's udspil.

Dokumentation

Det foreslår KL
Arbejdsmarkedsparate ledige - også kontanthjælpsmodtagere skal have ret til uddannelse inden for viften af de uddannelser, som er godkendt til 6 ugers selvvalgt uddannelse. Retten til selvvalgt uddannelse rykkes fra 0-6 måneders ledighed til 3-9 måneders ledighed. De 3 første måneder skal ledige primært koncentrere sig om at søge job. Retten til selvvalgt uddannelse udvides til kortuddannede (fx 8 ugers varighed), bevares for ledige med en erhvervsuddannelse og indskrænkes for ledige med en videregående uddannelse (fx 2 uger). Jobcenteret kan derudover vælge at bevilge mere uddannelse til personer over 30 år iht. de nuværende regler, fx hvis de ledige skal foretage et jobskifte og har brug for en uddannelse for at komme i beskæftigelse.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arbejdsmarked

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024