Fagbevægelsens byrådskandidater holder sig til Socialdemokratiet
Et stort flertal af de byrådskandidater, som er medlem af de største, private fagforeninger under FH, stiller op for Socialdemokratiet og kun en mindre andel for DF og SF. Ifølge valgforsker er der lokalt en meget tæt relation mellem de traditionelle forbund og partiet, som for to år siden genvandt titlen som det største arbejderparti.
Rikke Brøndum
Journalist og redaktørVed sidste valg genvandt Socialdemokratiet titlen som landets største arbejderparti efter i en årrække at have konkurreret intenst om den med DF. Og partiet ser ud til stadig at stå stærkt i den gruppe.
I hvert fald hvis man ser på de medlemmer i de store fagforeninger, som stiller op til kommunalvalget.
Her er langt størstedelen stillet op for Socialdemokratiet, viser en optælling, Altinget har lavet blandt 3F, Dansk Metal og HK.
Forbundene offentliggør kun de medlemmer, som giver samtykke til det, og derfor vil der være flere, som ikke fremgår, og hvor partinavnet er ukendt.
Men blandt de kendte kandidater er tendensen klar. Ud fra 213 kandidater hos 3F er 146 opstillet for S. Hos HK gør det sig gældende for 35 ud af 42 kandidater, og i Dansk Metal stiller 41 ud af 56 op for Socialdemokratiet, mens resten er omtrent lige fordelt mellem SF, DF, Enhedslisten og Kommunister.
Altinget har indhentet tal fra 3F, Dansk Metal og HK. Der kan være flere kandidater, da forbundene kun må offentliggøre oplysninger om de kandidater, der har givet samtykke til det.
Foreløbig fordeler kandidaterne sig sådan:
3F:
Socialdemokratiet: 146
SF: 25
Enhedslisten: 17
Andre/Lokallister: 16
Dansk Folkeparti: 4
Venstre: 3
Nye Borgerlige: 1
Konservative: 1
Dansk Metal:
SF: 3
Socialdemokratiet: 41
Venstre: 1
Kommunisterne: 1
Enhedslisten: 4
Dansk Folkeparti: 4
Konservative: 1
Nye Borgerlige: 1
HK Danmark:
Socialdemokratiet: 35
SF: 2
Dansk Folkeparti: 1
Konservative: 3
Tværpolitisk liste: 1
Tættere relation mellem fagforening og parti lokalt
Ifølge Rune Stubager, valgforsker og professor i statskundskab på Aarhus Universitet, er der en stærk loyalitet til Socialdemokratiet blandt de store FH-forbund, selv om den formelle tilknytning til partiet fra centralt hold er ophørt.
"Oprindeligt var socialdemokraterne og fagforeningerne medlemmer i hinandens styrende organer. Sådan er det naturligvis ikke længere. Men på lokalt niveau er der en tendens til, at de gamle LO-forbund og partiet har en ganske tæt relation, forklarer han og fortsætter:
"Vi kan også se, at det lykkedes Socialdemokratiet at blive det største arbejderparti ved sidste folketingsvalg. Selv om de langt fra får ligeså mange arbejderstemmer som tidligere, så er de stadig langt foran DF og Venstre, som også har kæmpet om at være det største parti for arbejdere."
Oprindeligt var socialdemokraterne og fagforeningerne medlemmer i hinandens styrende organer. Sådan er det naturligvis ikke længere. Men på lokalt niveau er der en tendens til, at de gamle LO-fagforeninger og partiet har en meget tæt relation.
Rune Stubager, professor i statskundskab på Aarhus Universitet
Kæmper for fagforeningens mærkesager
Lokalpolitik har direkte indflydelse på medlemmernes hverdag, og derfor kan det betale sig at være repræsenteret i byrådene, lyder det fra blandt andet 3F, hvor medlemmerne stiller op under sloganet "Stem på en fra virkeligheden".
Ligesom hos HK og Dansk Metal kan kandidaterne få hjælp af fagforeningen til deres valgkamp i form af eksempelvis kurser i kommunikation, præsentationsvideoer og sociale medier.
”Vi ønsker, at politikerne på rådhuset ved, hvad deres beslutninger betyder udenfor murene og for vores medlemmer, som er fag- og ufaglærte. Ved sidste kommunalvalg havde vi fokus på arbejdsklausuler, så kommunens leverandører betaler deres medarbejdere en løn på niveau med overenskomsten – og det synes vi har båret frugt. Der er kommet mere fokus på den del ude lokalt. Og så har flere kommuner – også min egen – samtidig sat fokus på, at kvaliteten i udbud er lige så vigtig som pris, siger forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, der selv er viceborgmester i Gentofte for Socialdemokratiet.
Kæmper for lokal indflydelse
Arbejdsgiverforeningerne har modsat fagforeningerne ikke registreret, om eksempelvis direktører fra medlemsvirksomheder stiller op til valget.
De har dog på anden vis kastet sig ud i valgkampen for at få indflydelse.
Dansk Industri har blandt andet inviteret byrådskandidater ud på en lang række lokale virksomheder de seneste uger for at få virksomhedernes vilkår øverst på politikernes dagsorden.
Tilsvarende har Dansk Erhverv afholdt 16 lokale valgmøder rundt om i landet, hvor de har inviteret lokale kandidater til en debat om blandt andet erhvervslivets vilkår.
"Det handler om at gøre kandidaterne opmærksomme på, hvad der betyder noget for virksomhederne. Det er både infrastruktur og især mangel på arbejdskraft, hvor kommunernes jobcentre spiller en vigtig rolle, siger Louise Pihl, direktør i DI med ansvar for regionalforeningerne.