Debat

Konsulentfirmaer: Ansatte i omsorgsfagene vil hellere have tid til omsorg end højere løn

Hvad er en højere løn værd, hvis man føler, at man savner tid og overskud til at drage omsorg for sig selv og andre, spørger Mette Obelitz og Kristoffer Kej.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er samfundskritisk, hvis der mangler medarbejdere til hospitaler, skoler og institutioner. Særligt omsorgsfagene er ramt af både personaleflugt og rekrutteringsudfordringer, hvorfor det naturligt har været et af de centrale spørgsmål i valgkampen – og vil være det i den kommende regering. 

Hvad skal den offentlige sektor gøre og tilbyde medarbejdere i omsorgsfagene for at gøre den attraktiv for nuværende og kommende medarbejdere?

Marketminds og RelationsPeople udvikler employer brands og rådgiver både private og offentlige kunder om, hvordan de gør sig attraktive som arbejdsplads. Svaret findes kun et sted, og det er hos de potentielle medarbejdere. 

Derfor har vi netop gennemført en undersøgelse blandt 1.000 danskere i arbejde med minimum tre års uddannelse. Vi har spurgt, hvad der lige nu kendetegner en attraktiv arbejdsplads på tværs af faggrupper, alder, køn og mange andre parametre. 

Og vi har bedt dem vælge, hvad der er vigtigst, hvis de skulle overveje en ny arbejdsplads. Er det eksempelvis løn, en god chef eller spændende arbejdsopgaver, der betyder mest, når de vurderer om en arbejdsplads er attraktiv? 

At dømme efter den seneste debat er det først og fremmest lønnen, der skal gøre en forskel, og flere partiledere har gennem valgkampen været villige til at sende mere løn til blandt andet sygeplejersker og sosu’er.

Fleksibilitet og mulighed for at gøre en forskel
Men det er ikke lønnen, de ansatte i omsorgsfagene lægger mest vægt på, når vi i undersøgelsen har bedt dem vurdere, hvad der gør en arbejdsplads attraktiv. På en delt førsteplads kommer muligheden for at gøre en forskel for omgivelserne sammen med et ønske om større fleksibilitet i forhold til arbejdssted, arbejdstid og mulighed for flere fridage.

Udfordringen er mere kompleks og er ikke løst med et par tusinde kroner ekstra om måneden

Mette Obelitz og Kristoffer Kej
Hhv. direktør i Marketminds og direktør og partner i RelationsPeople

På tredjepladsen kommer en familiær kultur, hvor man mødes af tillid og støtte fra kolleger og ledere. Lønnen bliver i vores undersøgelse vurderet som fjerdevigtigst. 

Med afsæt i undersøgelsen skal der mere end løn til at tiltrække sygeplejersker, pædagoger, sosu’er og andre i omsorgsfagene. Særligt på landets hospitaler er der personalemangel og arbejdspres, og det kan begrænses ved at give personalet mulighed for at gøre en forskel for omgivelserne og få mere fleksibilitet i arbejdet. 

Derfor vil vi opfordre til en mere nuanceret debat, der peger på flere kriterier end løn alene. Vores budskab er ikke, at man kan give personalet en dårlig løn, hvis bare de får opfyldt de andre ønsker. 

Men udfordringen er mere kompleks og er ikke løst med et par tusinde kroner ekstra om måneden. For hvad er de penge værd, hvis man føler, at man savner tid og overskud til at drage omsorg for sig selv og andre? 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024