Løkke kræver jobreform omsat i skattelettelser

SPØRGETIME: V-formanden kræver, at reformen af beskæftigelsessystemet giver besparelser, som kan bruges på at lette skatter og afgifter i regeringens bebudede vækstpakke. Thorning vil ikke kæde de to ting sammen på forhånd.
Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Jørgen Skadhede
V-formand Lars Løkke Rasmussen kæder reformen af beskæftigelsessystemet sammen med regeringens vækstpakke.

Løkke gjorde det tirsdag klart i Folketingets spørgetime med statsministeren, at han ønsker besparelser på beskæftigelsesindsatsen, og at disse besparelser bruges på at lette skatter og afgifter.

Det kan passende ske i den nye vækstpakke, som regeringen har bebudet vil komme i løbet af foråret.

"Jeg vil foreslå og spørge statsministeren, om hun vil være indstillet på at se reformen af beskæftigelsesindsatsen og vækstpakke 2 i en sammenhæng. Sådan at vi reformerer beskæftigelsesområdet ved at lade os inspirere af de lande, der bruger væsentligt færre penge på det end Danmark. Sådan at vi investerer de penge, som vi i fællesskab kan trække ud af området, målrettet i lettelser af skatter og afgifter," siger Lars Løkke.

Samme procedure sidste år
Han mindede om, at det var præcist den opskrift, regeringen brugte i sidste års vækstpakke, der blev lavet sammen med V, K og LA.

Vi er måske uenige om, hvor mange penge der kan trækkes ud. Men vi må i det mindste være enige om, at de midler, der kan trækkes ud, de bliver investeret direkte i lettelser af skatter og afgifter.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Partiformand

Her blev milliardbesparelserne fra reformen af SU og kontanthjælpen brugt på at lette afgifter og skatter for erhvervslivet.

"Vi er måske uenige om, hvor mange penge der kan trækkes ud. Men vi må i det mindste være enige om, at de midler, der kan trækkes ud, de bliver investeret direkte i lettelser af skatter og afgifter," siger Lars Løkke.

I sommer kom Venstre med et udspil til en reform, hvor partiet vil spare fire mia. kr. på beskæftigelsesindsatsen uden dog at angive nærmere, hvordan en så stor besparelse skal opnås.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gav ikke V-formanden tilsagn om at bruge pengene på skattelettelser. Eller for den sags skyld et tilsagn om, at der overhovedet skal spares på området.

Thorning: Hvor skal pengene komme fra?
Regeringen har ikke lagt op til, at reformen skal være en spareøvelse, men at sparede midler fra afskaffet aktivering skal bruges på reel uddannelse og opkvalificering af de ledige.

Hvis der skal spares store summer på området, vil det således blive enormt svært for beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) at få råd til det uddannelsesløft af ufaglærte, som hun har lagt op til.

I Koch-udvalgets rapport anbefales det eksempelvis at øge tilskuddet til voksenlærlinge og give ufaglærte ledige over 30 år mulighed for at tage en erhvervsuddannelse på en reduceret dagpengesats, så den ledige ikke skal helt ned på SU eller elevløn. Begge tiltag hører til i den dyre ende. 

Derfor satte statsministeren også spørgsmålstegn ved Venstres ambitioner om milliardbesparelser.

"Regeringen starter ikke ligesom Venstre med at lægge sig fast på et tal på forhånd. Vi vil føre den beskæftigelsespolitik, der skaffer flest mennesker i arbejde. Jeg kunne godt tænke mig at få en rigtig plan for, hvordan man vil finde de milliarder, som Venstre taler om," siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun gør det klart, at der ikke kan spares så mange penge, uden at man også skærer i ydelserne.

"Hvis man skal finde så mange penge på indsatsen for dagpengemodtagerne, så kræver det, at man også sparer på ydelserne. Jeg tror derfor, at der er mange mennesker, der gerne vil vide, hvordan Venstre har tænkt sig at spare så mange penge på beskæftigelsessystemet," siger Helle Thorning-Schmidt.

Ydelser nævnt i V-udspil
Lars Løkke uddybede ikke, hvordan Venstre vil spare fire milliarder kr. på beskæftigelsesindsatsen. Men i Venstres udspil til en reform er ydelserne nævnt som en mulig kilde til besparelser.

Arbejdsmarkedets parter har i øjeblikket mulighed for at give høringssvar til Carsten Koch-udvalgets rapport. Koch-udvalget vil derefter offentliggøre sine endelige anbefalinger på et pressemøde i slutningen af februar.

Derefter vil regeringen på baggrund af rapporten komme med sit udspil til en reform, der så skal forhandles på plads med de borgerlige forligspartier i løbet af foråret.

Dokumentation
Venstres udspil til jobreform

Der er følgende hovedpunkter i det udspil til en reform af beskæftigelsessystemet, som Venstre lancerede i august 2013.

1. Pengene skal bruges bedre. Venstre foreslår at spare i alt 1½ mia. kr. i 2014 stigende til 4 mia. kr. i 2020 på beskæftigelsesindsatsen og ydelserne. Besparelsen skal gå direkte til at sikre flere danske arbejdspladser ved at sænke skatter og afgifter, så vi forbedrer dansk konkurrenceevne.

2. Det skal betale sig at arbejde. En integreret del af en solid beskæftigelsesindsats er at sikre gode incitamenter, så det bedre kan betale sig at arbejde frem for at være ledig. Derfor skal den lediges gevinst ved at tage et job være større end i dag.

3. Hurtigere tilbage i job. Ledige skal hurtigst muligt tilbage i ordinær beskæftigelse. Den private virksomhedskontakt skal derfor øges, så de ledige så tidligt som muligt kommer i mest mulig kontakt med virksomhederne. Tilsvarende skal uddannelse fremover knyttes til et konkret job eller jobmulighed.

4. Den ledige skal i centrum. De arbejdsparate ledige skal have mere ansvar for deres egen situation, herunder et friere valg mellem det kommunale jobcenter og andre private aktører.

5. Effektiv og billigere administration. Beskæftigelsesindsatsen varetages i dag især af 94 jobcentre og a-kasserne. Venstre ønsker større og mere effektive jobcentre for at lette administrationen og øge kvaliteten.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024