Trepartsaftale: Det er i spil

BAGGRUND: Trepartsforhandlingerne er et minefelt af forskellige interesser, som skal bøjes for at mødes. Altinget.dk giver her en oversigt over, hvad der er i spil, samt en vurdering af, hvad der realistisk set bliver gennemført.
Foto: Colourbox.dk
Jørgen Skadhede
Fakta

Det står der i regeringsgrundlaget

Målet er at indgå en trepartsaftale, som netto øger arbejdsudbuddet svarende til ca. 20.000 personer frem mod 2020. Det vil betyde færre udgifter til overførsler og flere skatteindtægter, så de offentlige finanser forbedres med netto ca. 4 mia. kr. om året. Disse midler vil blive reserveret til arbejdsmarkeds- og uddannelsesinitiativer i bredeste forstand.

Det er et større puslespil, der skal gå op, når regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne skal forhandle om en trepartsaftale, som skal øge arbejdstiden.

Altinget.dk giver her en oversigt over, hvad der er i spil, samt en vurdering af, hvor realistisk det er, at de forskellige forslag og ønsker bliver gennemført.

Overordnet kræver regeringen en aftale, der øger arbejdsudbuddet med 20.00 personer og skaffer 4 mia. kr. til statskassen. Penge, som regeringen ifølge regeringsgrundlaget vil reservere til nye initiativer.

Hos fagbevægelsen er man dog noget i tvivl om, hvorvidt regeringen vil holde det løfte, eller om pengene bare skal være med til at lukke hullet i statskassen.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arbejdsmarked

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024