"Uacceptabel og krænkende adfærd": Fagforeninger slår alarm over ny trivselsundersøgelse i københavnsk forvaltning
I et åbent brev advarer seks fagforeninger om, at en række ansatte i Københavns Kommunes Beskæftigelses og Integrationsforvaltning har følt sig direkte krænket af borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard. Advarslen kommer på baggrund af en ny trivselsundersøgelse blandt 200 ansatte i forvaltningen. Borgmesteren erkender, at der har været problemer med arbejdsmiljøet, og lover at rette op.
Søren Dahl
Journalist"Fuldkommen uacceptable og helt uholdbare arbejdsforhold".
Og krænkelser, "der øjeblikkeligt skal stoppes".
Sådan lyder reaktionen fra seks fagforeninger i kølvandet på en ny trivselsundersøgelse, der er foretaget blandt 200 ansatte i Københavns Kommunes Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning.
De seks fagforeninger, der tæller Dansk Magisterforening, DJØF, HK Kommunal, Dansk Journalistforbund, Dansk Socialrådgiverforening og 3F har mandag formiddag sendt et brev til både Beskæftigelses- Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune samt overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), som Altinget har set.
Ifølge fagforeningerne svarer 27 procent ud af i alt 200 adspurgte ansatte i den nye undersøgelse, at de har været udsat for krænkende adfærd indenfor det seneste år, mens 30 procent har været vidne til krænkende adfærd.
I undersøgelsen svarer 47 procent af de krænkede medarbejdere, at det er beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) eller den øvrige politiske ledelse, der står bag krænkelserne.
"Undersøgelsen dokumenterer en omfattende og fuldkommen uacceptabel, krænkende adfærd fra borgmesterens side og fjerner den sidste rest af tvivl om, hvor alvorlig og hvor uholdbar situationen er," lyder det i skrivelsen fra fagforeningerne.
Hos Dansk Magisterforening mener formand Camilla Gregersen, at undersøgelsen stiller spørgsmålstegn ved, om Cecilia Lonning-Skovgaard er den rette til at lede Københavns Kommunes Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning.
"Undersøgelsen sætter en fed streg under, at arbejdsmiljøet lider i forvaltningen – og at problemerne er centreret omkring den øverste ledelse. Det er ganske enkelt uacceptabelt, at den krænkende adfærd tilsyneladende er fortsat selv efter det store fokus på sagen i medierne. Det kan ikke være rigtigt, at man som medarbejder udsættes for den slags krænkende adfærd, og derfor skal der handles nu, så der kan blive ryddet op i arbejdsmiljøet," siger Camilla Gregersen.
"Det kalder på refleksion om, hvorvidt borgmesteren er den rette til at fortsætte med alle de sager, der efterhånden har været. Det vil jeg lade op til Venstre at vurdere. For os handler det ikke om partipolitik, men om at sikre et godt arbejdsmiljø for alle i forvaltningen, tilføjer formanden.
Undersøgelsen er gennemført af Københavns Kommunes eget arbejdsmiljøkontor, Arbejdsmiljø København, og ifølge Altingets oplysninger har 188 ud af 200 ansatte deltaget i trivselsundersøgelsen.
Fagforeninger: Kommune skal påtage sig ansvar
Ifølge de seks fagforeninger svarer 68 procent af de ansatte, der har været vidne til krænkende adfærd, at det er ”borgmesteren eller den øvrige politiske ledelse”, der står bag den krænkende adfærd.
I brevet beskriver fagforeningerne endvidere, at negativ medieomtale af Beskæftigelse- og Integrationsforvaltningen, samt konflikter mellem forvaltningens ledelse og den politiske ledelse, har haft en direkte negativ indvirkning på arbejdsmiljøet.
"Fra de faglige organisationers side skal der lyde en meget klar og direkte opfordring til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Kommune, beskæftigelses- og integrationsborgmesteren og forvaltningens administrative ledelse om øjeblikket at få stoppet den krænkende adfærd," lyder det i brevet.
"Københavns Kommune skal påtage sig ansvaret for, at der bliver indledt øjeblikkelige drøftelser med medarbejderne og sikre reel involvering, der kan fremme trivslen og samarbejdet i forvaltningen og sikre, at medarbejderne fremover bliver skærmet mod flere krænkelser fra borgmesterens side."
Borgmester: Jeg kan godt fortsætte
Cecilia Lonning-Skovgaard anerkender, at der en udfordring med arbejdsmiljøet i forvaltningen.
"Når 24 medarbejdere svarer, at de har følt sig krænket af mig, så er det 24 for mange. Det kalder selvfølgelig på handling med det samme," siger hun.
"Når det er sagt, så er det også vigtigt at sige, at det nuancerer det billede, der har været tegnet i medierne af, at det skulle være 2.000 medarbejdere, der havde et overordnet problem med mig, og at jeg generelt er en person, der udøver voldsom chikane og mobning. Så jeg er glad for den nuancering, som undersøgelsen trods alt også bringer," tilføjer borgmesteren.
Cecilia Lonning Skovgaard forklarer, at hun har sat en række tiltag i gang for at forbedre arbejdsmiljøet i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.
"Jeg vedkender mig fuldstændig min del af ansvaret for det, der er foregået. Derfor er jeg også i fuld gang med at arbejde på min adfærd i forhold til det, der handler om, at tonen har været for hård, og at medarbejdere har følt det som voldsomt, når jeg har kontaktet dem direkte," siger hun.
Kan du godt fortsætte som borgmester i kølvandet på det, der er kommet frem i den her undersøgelse?
"Ja, det kan jeg godt. Jeg er demokratisk valgt, og jeg har en stor opgave med at skabe gode og konkrete resultater for københavnerne, sammen med medarbejderne. Det gælder både udfordringen med ledige, der mangler job, virksomheder, der mangler arbejdskraft og en akut opgave omkring de ukrainske flygtninge," siger Cecilia Lonning-Skovgaard.
"Men jeg tager kritikken alvorligt, og den del af kritikken, der handler om, at jeg har kontaktet medarbejdere direkte eller har haft en for hård tone, det bliver der taget hånd om," tilføjer hun.
Kan du varetage de opgaver, når en lang række ansatte i din forvaltning svarer, at de har oplevet eller været vidne til krænkelser, som du i flere tilfælde står bag?
"Jeg kan kun sige - og det har jeg også sagt til medarbejderne her til morgen - at de dele af kritikken, der handler om min ledelsesstil, bliver der taget hånd om nu. Hvad end det handler om, at jeg har talt i en for hård tone, udeladt medarbejdere fra møder, eller kontaktet dem direkte. Det stopper nu," siger Cecilia Lonning-Skovgaard.