Uvished om afgift på arbejdsskader

FINANSLOV: Regeringen vil indføre en afgift på arbejdsskader fra 2013. Men der hersker uvished om, hvordan afgiften skal skrues sammen. Både DA og LO har kritiseret regeringens forslag for blot at være en ekstra skat på arbejde.
Foto: Colourbox
Jørgen Skadhede
Fakta
Sagen kort

En afgift på arbejdsskader var et valgløfte fra S og SF. I Thorning-regeringens første finanslov fra efteråret 2011 aftaler man en arbejdsskadeafgift med Enhedslisten, som skulle give statskassen 300 mio. kr. årligt. Afgiften skulle træde i kraft 1. september 2012.

I foråret 2012 sender skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) et lovforslag om denne afgift i høring. Forslaget får kritik fra både arbejdsgiverne i DA og lønmodtagerne i LO. De mener, at det udelukkende er en ekstra skat på arbejde.

Virksomhederne har forsikret sig mod arbejdsulykker, og regeringens forslag gik ud på, at forsikringsselskaberne skulle opkræve afgiften gennem højere præmier. Det mødte kritik, fordi afgiften så ville ramme alle virksomheder og ikke kun dem, der har arbejdsulykker.

Den 11. maj 2012 erklærer skatteministeren, at lovforslaget bliver udskudt og først vil træde i kraft fra 1. januar 2013. Han siger også, at Skatteministeriet nu vil gå i dialog med LO og DA om at finde en model, som parterne bedre kan acceptere.

LO og DA har foreslået, at man opkræver afgiften uden om forsikringsselskaberne gennem ATP eller AES, samtidig med at man indfører en pulje i Beskæftigelsesministeriet, der belønner de virksomheder, som har gjort noget ekstraordinært for at undgå arbejdsulykker.

Antallet af arbejdsulykker har ligget nogenlunde stabilt på ca. 20.000 om året siden 2005.

Der er stor uvished om regeringens bebudede afgift på arbejdsskader. Den er foreløbig blevet udsat fra 2012 til 2013, men det står fortsat hen i det uvisse, hvordan man vil opkræve afgiften.

Både arbejdsgiverne i DA og lønmodtagerne i LO har kritiseret regeringens oprindelige forslag for blot at være en ekstra skat på arbejde uden et incitament for virksomhederne til at undgå arbejdsulykker.

Derfor har arbejdsmarkedets parter foreslået, at man ved siden af afgiften også etablerer en pulje i Beskæftigelsesministeriet, der skal belønne de virksomheder, som gør noget særligt for at undgå arbejdsulykker.

DA: Det kan kun blive en ekstra skat
Der er næppe tvivl om, at afgiften kommer. Regeringen har sit flertal på plads med Enhedslisten, og Finansministeriet budgetterer med, at pengene kommer.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arbejdsmarked

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024