Kommentar af 
Mads Qvist Frederiksen

Arktis kan være et cirkulært forbillede og brødføde en voksende befolkning

Hvis Grønland vil, kan de udnytte de mange århundredes erfaring fra fiskeriet. Det kræver dog forskning, investeringer og frem for alt et bæredygtigt fiskeri, der sikrer ressourcerne i havet, skriver Mads Qvist Frederiksen.

En voksende offentlig sektor og afhængighed af globale fødevarepriser kan have katastrofale konsekvenser for Grønland, skriver Mads Qvist Frederiksen.
En voksende offentlig sektor og afhængighed af globale fødevarepriser kan have katastrofale konsekvenser for Grønland, skriver Mads Qvist Frederiksen.Foto: Arctic Economic Council
Mads Qvist Frederiksen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Grønlands eksport står kun på ét ben – fiskeindustrien står for langt over 90 procent af al eksporten ud af landet. Torsk, hellefisk, makrel, krabbe og rejer er med til at sikre statskassen sammen med bloktilskuddet fra Danmark.

Det er dog stadig den offentlige sektor, der er langt den største med flere end 12.000 beskæftigede i 2022 overfor 4.400 i fiskeri, fangst og landbrug.

En voksende offentlig sektor og afhængighed af globale fødevarepriser kan have katastrofale konsekvenser for Grønland – men der er også en mulighed i de mange århundredes erfaringer i fiskeriet.

De største selskaber er offentligt ejet, og det er de offentlige, der sætter kvoterne i fiskeriet, så hvis Grønland vil omstille sig og ruste økonomien, kan det lade sig gøre.

I det nordvestlige Island ligger den lille by Ísafjörður, som i århundreder har været tæt tilknyttet havet og dets ressourcer. I oktober sidste år blev virksomheden Kerecis, der kommer fra byen, solgt for 1,3 milliarder dollars til danske Coloplast.

Hvordan lykkes det en kun 14 år gammel virksomhed i en by mere nordligt beliggende end Nuuk og med kun 2.600 indbyggere at skabe en milliardsucces?

I hele Arktis er fiskeriet i rivende udvikling.

Mads Qvist Frederiksen

Den islandske entreprenør Thor Sigfusson har grundlagt Iceland Ocean Cluster, som fokuserer på at bruge mest muligt af det, som bliver fanget i havet. Da havklyngen blev oprettet, brugte man på Island kun 60 procent af torsken, og resten blev til foder eller mel, hvorimod man i dag bruger over 95 procent af fisken til at skabe højværdiprodukter.

Kerecis udnytter den store torskefangst på Island ved at tage torskeskindet og lave det om til sårpleje-midler. Torskeskindet minder om den menneskelige hud og er derfor en bedre måde at behandle for eksempel brandsår på. I dag er kiloprisen på Kerecis torskeskind højere end på nogen torskefilet. Og det var et produkt, man i gamle dage bare smed ud.

I det arktiske Norge havde familievirksomheden Stella Polaris i mange år fanget rejer langs den norske kyst. Rejerne blev pillet, skallerne kværnet til mel og kødet solgt.

Forskningen viste dog, at et stof i rejeskallerne kan være med til at have en positiv effekt på blodtrykket og styrker hjertet. Derfor producerer den gamle rejevirksomhed nu både deres klassiske rejer, men også hjertesupplement lavet på restprodukterne.

Læs også

Det var også i Nordnorge, at biotek virksomheden ArcticZymes endte med at blive en af hovedleverandørerne til corona-vaccinen og corona-tests, da de udnyttede enzymerne fra den nordnorske torsk, som kunne bruges som katalysator til en stor international kommerciel succes.

I hele Arktis er fiskeriet i rivende udvikling – og der testes nu også nye produkter, som kan bruges i foder, som fødevarer eller til medicin. Tangproduktionen er stigende i hele regionen, og virksomheder er begyndt at fange plankton som protein til fiskefoder. Asien efterspørger søpølser, som er fanget under nordlyset, og søpindsvin fra Tromsø er solgt på de bedste restauranter i København.

Det, der har muliggjort en diversificering af fiskeriet i de arktiske lande, har været flere ting.

Hvis Grønland vil, så kan de udnytte de mange århundredes erfaring fra fiskeriet.

Mads Qvist Frederiksen

For det første har der været fokus på investeringer i forskning og udvikling. Der er blevet satset på uddannelsessektoren og investeret i menneskerne. Dernæst har der været attraktive rammevilkår, der har gjort det interessant for investorer – også udenlandske – at gå ind og bakke op om de gode ideer. Og til sidst, har der været et fokus på bæredygtighed.

I 2023 var de biologiske anbefalinger for det kystnære hellefisk i Diskobugten på 5.215 tons – kvoteforslaget fra Naalakkersuisut var derimod 10.600 tons.

Rådgivningen i forvaltningsområdet Nuuk var på 522 ton, men kvoten blev fastsat til 899 ton. I Østgrønland anbefalede de uafhængige biologer, at der ingen fangst skulle være, men kvoten blev 400 tons.

Og det er ikke kun hellefisk, den biologiske anbefaling på havgående torsk – samme fisk som var med til at skabe millardeventyret i en lille by på Island – var i 2023 på 8.460 tons, mens Naalakkersuisut lagde kvoten på knap 33.000 tons.

For marsvin har den Nordatlantiske Marine Havpattedyrkommission, NAMMCO, vurderet, at Grønland ikke har en bæredygtig fangst, og det samme gælder for narhvaler. Her er anbefalingen for den nordlige Melville Bugt på nul til 24 narhvaler, mens kvoten er på 128 hvaler.

Hvis Grønland vil, så kan det udnytte de mange århundredes erfaring fra fiskeriet. Det kræver dog forskning, investeringer og frem for alt et bæredygtigt fiskeri, der sikrer ressourcerne i havet, også til fremtidige generationer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Qvist Frederiksen

Administrerende direktør, Arktisk Økonomisk Råd
Red Cross Nordic United World College, BA Journalism and contemporary history, City University and Queen Mary University of London, MA Middle East Studies, SDU, Programme for Leadership Development, Harvard Business School

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024