Det radioaktive fjeld

RÅSTOFFER: Hundredvis af nye arbejdspladser og radioaktivt støv er to af elementerne i fortællingen om en kommende mine i et fjeld i Sydgrønland, som rummer uran og verdens største uudnyttede beholdning af sjældne jordarter.

Minen skal ligge på et plateau over byen Narsaq i Sydgrønland.
Minen skal ligge på et plateau over byen Narsaq i Sydgrønland.Foto: Greenland Minerals
Andreas Krog
Fakta
Det storpolitiske aspekt
Som Altinget beskrev i sidste uge, så indgår der ikke kun økonomiske og miljømæssige aspekter i sagen om Kvanefjeldet og fjeldets råstoffer. Der er også et storpolitisk aspekt.


Kinesiske Shenghe Resources ejer nemlig 10,2 procent af Greenland Minerals. Selskabet er en af verdens største producenter af sjældne jordarter og spiller en aktiv rolle i udviklingen af Kvanefjeld-projektet.

Kina og kinesiske firmaer jagter sjældne jordarter over hele verden. Kvanefjeld er derfor en lækkerbisken for kineserne, hvilket amerikanerne er meget bevidste om.

Fra både København og Washington har man igen og igen advaret Nuuk mod at samarbejde for tæt med kinesiske selskaber. Der er nemlig en sikkerhedspolitisk dimension, som grønlænderne er nødt til at tage med i overvejelserne.

I Nuuk har man indtil videre afvist de danske og amerikanske advarsler med beskeden om, at Grønland er åben for investeringer fra alle og at penge ikke lugter.

Etableringen af en mine i Kvanefjeldet i Sydgrønland kan både have kolossale positive og negative konsekvenser for det grønlandske samfund. Positive på den økonomiske front og negative på den miljømæssige front.

Fjeldet vurderes at rumme verdens største mængde af uudnyttede sjældne jordarter. Mere end en milliard tons af de jordarter, som bruges i blandt andet mobiltelefoner, elbilsbatterier og meget andet elektronik. Minen rummer også zink og uran.

Selskabet bag minen, australske Greenland Minerals Limited, indleverede tidligere i år en VVM-redegørelse til de grønlandske miljømyndigheder. Nu er miljømyndighedernes embedsmænd ved at læse redegørelsen igennem og fastslå om den er fyldestgørende. Herefter går den videre til det grønlandske landsstyre, som sender den i høring. Dermed rykker realiseringen af rigsfællesskabet største industriprojekt tættere på. 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024