LA vil have plads i 25 byråd

VALG: Liberal Alliance forbereder sig på den svære øvelse at omsætte national opbakning til stemmer ved kommunalvalget. Målet er at blive repræsenteret i 25 kommuner.
Ved sidste kommunalvalg var Anders Samuelsen den eneste fra Liberal Alliance, som blev valgt til byrådet. Ved efterårets valg har partiet højere ambitioner.
Ved sidste kommunalvalg var Anders Samuelsen den eneste fra Liberal Alliance, som blev valgt til byrådet. Ved efterårets valg har partiet højere ambitioner. Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Anders Jerking

Ved sidste kommunevalg fik Liberal Alliance kun valgt ét byrådsmedlem, nemlig partiformand Anders Samuelsen. Men til efterårets kommunalvalg er ambitionen højere.

”På valgaftenen kommer pilen til at pege opad for Liberal Alliance. Vi burde kunne få plads i 25 byråd. Det vil jeg betragte som et meget fint resultat,” siger landsformand og kommunalordfører Leif Mikkelsen.

Målsætningen bygger for det første på, at en hel stribe byrådspolitikere i løbet af valgperioden har droppet deres parti til fordel for Liberal Alliance, så partiet nu har i alt 18 byrådsmedlemmer.

”De, der sidder i byrådene, har en god platform, og mange af dem har mulighed for at blive genvalgt. Det er en bedre start, end hvis vi ingen havde,” siger Mikkelsen.

For det andet har alliancen nu langt større opbakning i de landspolitiske meningsmålinger. I november 2009 lå partiet til 0,5 procent af stemmerne i professor Søren Risbjergs snit. Nu ligger partiet over 5 procent.

Men det er ikke nogen nem sag at veksle national opbakning til lokale krydser, understreger professor Jørgen Elklit, Aarhus Universitet.

”Det er en udfordring for alle nye og halvsmå partier, at de ikke har så mange kendte kandidater. Derfor får de ofte færre stemmer til kommunalvalg. Det er en stor udfordring at få opstillet kandidater med en markant profil, som folk kan genkende og vil stemme på,” siger han og fortsætter:

”Man så det ved sidste valg, hvor folk i Horsens i høj grad stemte på Anders Samuelsen, fordi han var kendt. Det var ikke partiet som sådan, de stemte på.”

Læs hele historien på Altinget | Christiansborg her (kræver abonnement).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Jørgen Elklit

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
cand.phil. i historie (Aarhus Uni. 1970), dr.scient.pol. (1988)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024