Debat

FK Distribution: Fritidsjob er vigtige, men må ikke stå i vejen for unges skolegang

Forslaget om at flere unge skal have et fritidsjob er et skridt i den rigtige retning, men det er ligeså vigtigt at sikre, at de får særlig beskyttelse, så fritidsjobbet ikke går udover skolegangen, skriver Andreas Hald.

Regeringen præsenterede i juni et udspil, der skal hjælpe flere unge til at få et fritidsjob. Det er i den forbindelse vigtigt at sikre, at unge førstegangsjobbere får særlig
beskyttelse, skriver Andreas Hald.
Regeringen præsenterede i juni et udspil, der skal hjælpe flere unge til at få et fritidsjob. Det er i den forbindelse vigtigt at sikre, at unge førstegangsjobbere får særlig beskyttelse, skriver Andreas Hald.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Andreas Hald
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fritidsjobs er en fantastisk mulighed for unge til at lære om ansvar, arbejdsmoral og værdien af at tjene sine egne penge.

Derfor er det grundlæggende fornuftigt, at regeringen sammen med FH, DA, KL og Danske Regioner ønsker, at flere unge får et fritidsjob, og jeg er glad for at debatten om unge fritidsjobbere for alvor har fået vinger.

Det er imidlertid et komplekst område med mange hensyn. Og midt i begejstringen over målsætningerne om, at flere unge skal have et fritidsjob, er det værd at huske på at nye regler først og fremmest skal tage hensyn til unges ve og vel, når de begiver sig ud i det første job.

Balance mellem skole og arbejde

I FK Distribution har vi omdelt ugeaviser og reklamer i cirka 60 år, og vi beskæftiger især unge mennesker til omdelingen. Faktisk skønner vi, at cirka 15 procent af en årgang har været ansat i FK Distribution.

Lovgivningen tillader, at man kan starte som omdeler når man er 13 år, og vi ser mange 13-årige der, så snart de må, melder sig på banen for at tjene deres egne penge.

Nogle gange trækker pengene mere end lektierne, der venter derhjemme, og hvordan skal en 13-årig trække en streg i sandet overfor en voksen chef?

Andreas Hald
Administrerende direktør, FK Distribution

Vi ser hvordan de blomstrer, når de får lov til at tage ansvar for deres arbejde. De udvikler en stærkere arbejdsmoral, bliver mere selvstændige, og lærer i det hele taget færdigheder de kan bruge resten af livet.

Det kan lyde lidt højtravende, men jeg vil vove den påstand, at de unge hos os, og på andre arbejdspladser, lærer noget de kan bruge resten af livet.

Men – og der er et stort men. Unge på 13 og 14 år er fortsat børn. De har skolen som deres primære opgave, og det må vi aldrig glemme. De kan meget, men de kan ikke alt.

Derfor er det essentielt, at vi som arbejdsgivere, forældre og samfund er opmærksomme på hele tiden at finde en balance mellem arbejde og skole.

Læg dertil, at de også har kammerater og fritidsaktiviteter, der skal passes, og som også er en vigtig del af deres liv.

Unge førstegangsjobbere skal have særlig beskyttelse. Vi skal sikre, at de ikke overbelastes, og at deres skolegang ikke lider under deres fritidsjob. Det ansvar har vi som voksne og som samfund.

Læs også

Børn skal have lov til at være børn

13- og 14-åriges arbejde er reguleret af et EU-direktiv, der blandt andet fastslår, at man maksimalt må arbejde to timer på en skoledag.

Det kan jeg godt forstå – også selvom det som arbejdsgiver selvfølgelig ville være nemmere at have de unge i længere perioder.

Men det er afgørende, at vi ikke indtænker børn som en ressource i samme grad som voksne. Fritidsjobs må ikke ligne voksenjobs, og børn har ikke de samme forudsætninger for at sige fra.

Man kan nemt forestille sig, at en 13 eller 14-årig vil have svært ved at sige nej, hvis arbejdsgiveren beder dem arbejde tre eller fire timer nogle dage.

Hvis regeringen vil have flere unge til at tage fritidsjobs, er det afgørende at tilrettelægge rammerne, så der er høj grad af forældreinddragelse

Andreas Hald
Administrerende direktør, FK Distribution

Nogle gange trækker pengene mere end lektierne, der venter derhjemme, og hvordan skal en 13-årig trække en streg i sandet overfor en voksen chef

I FK Distribution har vi tilrettelagt vores ruter, så de kan gennemføres på en to-timers arbejdsdag.

Det er et vilkår, vi må agere efter, og det beklager jeg mig ikke over. I virkeligheden tror jeg i sidste ende, at det er godt for alle parter.

Jeg deler regeringens ønske om, at flere unge bevæger sig ud i at tage et fritidsjob.

Det har vi naturligvis en egeninteresse i hos FK Distribution, især i en tid med små årgange - men også fordi det er godt for de unge og samfundet. Men arbejdet må ikke tage overhånd for de unge.

Aktiv forældreinddragelse bør indtænkes

Det er vores erfaring, at der især er én faktor, der får de helt unge til at tage et fritidsjob: Aktiv forældreinddragelse.

Hvis forældrene er involveret i beslutningen, har stort kendskab til jobbet og jobindholdet, samt ved hvordan virksomheden passer på de unge, så er sandsynligheden for, at de unge kommer på banen langt større.

Læg dertil, at det ofte også er forældrene der, når det nogle gange kan blive lidt surt at skulle møde på arbejde, sikrer at de unge forstår det ansvar der følger med, når man gerne vil tjene sine egne penge.

Forældrenes støtte og engagement kan derfor ikke overvurderes i debatten om unge og fritidsjob.

Hvis regeringen vil have flere unge til at tage fritidsjobs, er det afgørende at tilrettelægge rammerne, så der er høj grad af forældreinddragelse, uanset hvilken type fritidsjob der er tale om.

Læs også

At have et fritidsjob kan være en værdifuld del af de unges udvikling, men det kræver en ansvarlig tilgang fra alle parter.

Regeringens forslag om flere fritidsjobs til blandt andet 13-14-årige er et skridt i den rigtige retning, men det skal implementeres med omtanke og med blik for de unges samlede livssituation.

Ikke mindst derfor vil det være bedst med et resultat, der har bred politisk opbakning. Det er i forvejen nødvendigt, fordi arbejdsmiljøområdet formentlig er forligsbelagt.

Hos FK Distribution vil vi fortsætte med at gøre, som vi har gjort i næsten 60 år: nemlig at skabe trygge og udviklende rammer for de unge, der arbejder hos os, blandt andet gennem aktiv forældreinddragelse.

På den måde kan vi sammen sikre, at fritidsjobs bliver en gevinst for de unge og for samfundet som helhed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Hald

Administrerende direktør, FK Distribution

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024