Debat

Pårørende og rusmiddelkonsulent: Det er dybt uretfærdigt, at børn af misbrugere ikke har ret til hjælp

Skævvridningen mellem dem med rusproblemet og alle de børn og unge, der som pårørende tvunget til at følge med fra sidelinjen uden selv at kunne modtage hjælp, er mig ubegribelig, skriver Luna Brehm Mikkelsen.

Hvis Folketinget ikke beslutter sig for en behandlingsgaranti til børn og unge vokset op i hjem med alkohol- og stofafhængighed, beslutter de, at alle disse børn, unge og senere voksne ikke skal have lige forudsætninger for et liv med hjælp til det, som er svært, skriver Luna Brehm Mikkelsen.
Hvis Folketinget ikke beslutter sig for en behandlingsgaranti til børn og unge vokset op i hjem med alkohol- og stofafhængighed, beslutter de, at alle disse børn, unge og senere voksne ikke skal have lige forudsætninger for et liv med hjælp til det, som er svært, skriver Luna Brehm Mikkelsen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Folketinget førstebehandlede (igen) den 3. maj beslutningsforslaget om behandlingsgaranti til børn og unge fra hjem med stof- og alkoholproblemer.

Jeg fulgte behandlingen tæt, og med min baggrund som rusmiddelkonsulent samt en opvækst i et hjem med alkoholproblemer, ved jeg hvor vigtig behandlingsgarantien er for de tusindvis af børn, unge og voksne, den kan gavne i fremtiden.

Ordførerne konkluderede, at det var nødvendigt med ekspertviden, for at kunne arbejde videre.

Her kan de passende starte med at læse dette indlæg, og ellers dykke ned i mine fagfællers arbejde.

For at ridse kort op, så har børn, der vokser op i hjem med rusproblemer øget risiko for mistrivsel, selvskade, psykisk sygdom, indlæringsvanskeligheder og eget misbrug, hvilket blot er nogle af de risici, der er forbundet med en sådan opvækst.

Disse risici forsvinder ikke med alderen, tværtimod kommer en del til udtryk efter det 25. år, hvor de unge voksne er overladt til sig selv, med mindre de er så heldige at være bosat i en kommune, der prioriterer at tilbyde unge fra hjem med rusproblemer hjælp.

Denne hjælp og rådgivning er nemlig ikke lovpligtig, ligesom behandlingen til den afhængige er det.

Læs også

En behandlingsgaranti vil sikre et sted, disse børn, unge og senere voksne kan søge til, når livet føles svært og uretfærdigt, uden at skulle bekymre sig om, hvorvidt de har råd til hjælpen. Det vil gøre, at flere får hjælp tidligere, og dermed mindske risikoen for ovennævnte risici.

Samtidig ved vi, at når de pårørende til en person med rusproblemer får hjælp, øges chancen for en succesfuld misbrugsbehandling. Det er altså en win-win situation med behandling til de pårørende.

Følelsen af at være forkert

I mit virke som rusmiddelkonsulent, møder jeg blandt andet unge voksne, der er vokset op i hjem med rusproblemer, og som bokser med de udfordringer, det har givet dem i livet. For eksempel at have svært ved at stole på andre og ikke at tro på, at det, de selv mærker og føler, er rigtigt.

Når jeg møder dem i min rådgivning, udfordres jeg i at finde de gode argumenter for, at deres familiemedlem med rusproblemet kan få hjælp indenfor 14 dage kvit og frit, mens de selv, så godt som ingen hjælp kan få uden at skulle betale selv.

Efter min opvækst i et hjem med rusproblemer, mærker jeg de udfordringer, min opvækst har givet mig for eksempel i forbindelse med at blive mor.

Luna Brehm Mikkelsen
Rusmiddelkonsulent

Efter min opvækst i et hjem med rusproblemer, mærker jeg de udfordringer, min opvækst har givet mig for eksempel i forbindelse med at blive mor.

Jeg betaler selv for den hjælp, jeg har brug for for at kunne være den mor, jeg ønsker at være for mine børn. Min oplevelse bekræftes af forskningen, der netop understreger, at en opvækst med rusproblemer i hjemmet kommer særligt til udtryk, når man selv får børn.

Selvom vi – børn af misbrugere – har ageret voksne, siden vi var børn, sker der noget helt specielt, når man selv bliver forælder, og opdager manglen på gode rollemodeller til, hvordan man gør "mor" eller "far." Dette kommer oveni den omvæltning det er, at blive forælder.

I min optik er en investering i blandt andet disse nybagte forældre klart en god investering for vores samfund, fordi den særlige og professionelle hjælp til de nybagte forældre og deres børn har god effekt og dermed økonomisk gevinst for velfærdssamfundet.

Men i stedet er det i dag sådan, at de kan få en henvisning til en selvbetalt psykolog, med mindre de er heldige, at deres bopælskommune har prioriteret at tilbyde dem hjælp – også efter de er fyldt 25 år.

Behandlingsgaranti nu 

I min optik burde det ikke være en kommunal beslutning, men nærmere en national investering. Vi prioriterer, at personer med rusproblemer kan modtage gratis behandling så længe, de er motiveret til at modtage den.

Det er ekstremt vigtigt og nødvendigt, at de kan få denne hjælp, men skævvridningen mellem den med problemet, som kan gøre noget ved det, og dem, som er bænket til publikumsrækken og "tvunget" til at følge med fra sidelinjen indtil den med problemet anerkender, at der er et problem, uden selv at kunne modtage hjælp, er mig ubegribelig, og det er dybt uretfærdigt. 

Træd ind i en tid, hvor pårørende får ret til hjælp på linje med dem med problematikken.

Luna Brehm Mikkelsen
Rusmiddelkonsulent

Hvis Folketinget ikke beslutter sig for en behandlingsgaranti til børn og unge vokset op i hjem med alkohol- og stofafhængighed, beslutter de, at alle disse børn, unge og senere voksne, ikke skal have lige forudsætninger for et liv med hjælp til det, som er svært på trods af, at de ikke selv har valgt deres opvækst.

Det er ikke i orden. 

Træd ind i en tid, hvor pårørende får ret til hjælp på linje med dem, der har problematikken – og gør det i første omgang ved at lave en behandlingsgaranti for børn, unge og senere voksne fra hjem med alkohol- og stofproblemer.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024