Tvivl om omfanget af kommunal grundspekulation

ALMENT BYGGERI: Danmarks Lejerforeninger kræver en tilbundsgående undersøgelse af kommunernes rolle som mellemhandler ved grundsalg til almene boligorganisationer. S presser også på for en undersøgelse.
Jørgen Skadhede

Ministeriets undersøgelse var ikke noget værd. Kommunerne blev spurgt, om de havde brugt samme metode som Aars. Det er det samme som at spørge folk, om de har kørt over for rødt. Det er klart, at kommunerne holder lav profil.

Bjarne Laustsen (S)
Medlem af Folketingets Boligudvalg
Fakta
Aars-sagen kort

Kommunen skaffede penge til grundkapitalen til byggeriet af Himmerlandsparken i Aars ved at agere mellemhandler af selve byggegrunden.

I fire omgange købte kommunen byggegrunde af den lokale sparekasse for samme dag eller få dage senere at sælge grundene videre til boligforeningen til den dobbelte pris.

Kommunens fortjeneste var i alt 13,5 millioner kroner.

Dermed blev byggeriet dyrere for boligforeningen og huslejen højere for lejerne.

Statsforvaltningen Nordjylland har efter valuarvurderinger kendt de to sidste grundhandler for ulovlige, fordi de var langt over markedsprisen.

Den tidligere konservative boligordfører Knud Kristensen spiller en hovedrolle i sagen som borgmester og entreprenør.

Vesthimmerlands Kommune risikerer nu at skulle betale et millionbeløb tilbage til boligforeningen, så lejernes husleje kan blive nedsat.

Hvor udbredt er det, at en kommune tager en ulovlig overpris for en byggegrund for at finansiere grundkapitalen til alment boligbyggeri?

Det spørgsmål vil Danmarks Lejerforeninger meget gerne have undersøgt i kølvandet på, at den såkaldte Aars-model er kendt ulovlig.

I sagen fra Aars risikerer Vesthimmerlands Kommune at skulle betale overprisen for byggegrunden tilbage til det lokale boligselskab, så lejernes husleje kan nedsættes.

Danmarks Lejerforeninger frygter, at finansieringsmodellen fra Nordjylland er langt mere udbredt end hidtil antaget. En bekymring som Socialdemokraterne deler.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024