S: Røgalarmer skal være lovkrav i alle boliger

BESLUTNINGSFORSLAG: Det skal være lovpligtigt at have røgalarm i alle boliger, foreslår Socialdemokraterne. Venstre afviser og kalder det ren symbollovgivning.
Jørgen Skadhede
Det skal være lovpligtigt at opsætte røgalarmer i samtlige 2,5 millioner danske hjem, foreslår Socialdemokraterne i et nyt beslutningsforslag.

Det skal være med til at nedbringe antallet af dødsbrande, hvori der i gennemsnit omkommer 80 danskere om året. Blandt de omkomne har kun 15 procent installeret en røgalarm.

S: Der skal handles
"Nu har vi snakket nok om det her med røgalarmer. Nu skal der handles. Det er en billig løsning, som giver bedre forebyggelse og større sikkerhed. Det er et paradigmeskifte at gøre det til et krav, men vi tror, det vil gøre forskel. Det vil måske kunne gøre, at vi kan undgå en tragisk sag som den i Nivå, hvor en bedstemor brænder inde med tre børn," siger Bjarne Laustsen (S), der udover at være folketingsmedlem også er præsident for Beredskabsforbundet.

Siden 2004 har det været et lovkrav med røgalarmer i nybyggeriet, som er koblet til elnettet. Nu vil Socialdemokraterne have den eksisterende boligmasse med ved at gøre det lovpligtigt med batteridrevne røgalarmer, der kan fås fra omkring 50 kroner og opefter.

Det er dog ikke Socialdemokraternes hensigt, at forslaget skal medføre kontrol i de danske hjem.

Det er uomtvisteligt, at røgalarmer redder liv, og jeg er sikker på, at flere vil sætte en op med dette forslag, hvis det bliver fulgt op af kampagner.

Bjarne Laustsen (S)
Folketingsmedlem

V: Ren symbollovgivning
Men hos regeringspartiet Venstre afviser man klart forslaget. Boligordfører Louise Schack Elholm (V) kalder forslaget for sympatisk symbollovgivning, som ikke vil gøre en positiv forskel.

"Jeg tror godt, at folk er klar over, at det er en god ide med røgalarmer. Men at gøre det til et lovkrav vil ikke hjælpe. Det er et eksempel på ren symbollovgivning, der i værste fald kan skade forbrugerne. Der er ikke en jordisk chance for at tjekke, om det bliver overholdt. Derimod kan det få den utilsigtede konsekvens, at forsikringsselskaberne vil undslå at dække brandskader, hvis folk ikke har en brandalarm," siger Louise Schack Elholm.

Den udlægning afviser Socialdemokraterne, som i deres forslag skriver, at det derimod er sandsynligt, at forsikringsselskaberne vil forære røgalarmer væk og måske give præmielettelser, fordi røgalarmer betyder større forebyggelse og sikkerhed.

"Vi må skubbe på den udvikling, som vi ønsker, og Venstre har selv været med til at gøre det til et krav med meget dyrere alarmer i nye boliger. Jeg synes, det er tåbeligt at arbejde direkte imod sådan et forslag. Det er uomtvisteligt, at røgalarmer redder liv, og jeg er sikker på, at flere vil sætte en op med dette forslag, hvis det bliver fulgt op af kampagner," siger Bjarne Laustsen.

Hvis Dansk Folkeparti støtter forslaget, kan der muligvis skabes et flertal uden om regeringen, så den bliver tvunget til at gøre forslaget til lov.

Det har dog ikke været muligt, at få en kommentar fra Dansk Folkepartis boligordfører Anita Knakkergaard, der har været til konference ved Nordisk Råd i Oslo.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024