Debat

Borgmester: Sommerhusreglen er en del af kreditklemme

DEBAT: Lempelse af sommerhusreglen og salg af huse til udlændinge kan sætte liv og gang i yderkommunerne. Mange nordmænd viser stor interesse for sommerhuse i Vesthimmerland. Det skriver Knud Kristensen, borgmester i Vesthimmerlands Kommune.

"Det lave prisniveau, en langstrakt
kyststrækning, en kultur, der til forveksling ligner den norske, korte afstande
til seværdigheder og autentiske bymiljøer har betydet, at blandt andet Løgstør,
Trend og Overlade er byer, som nordmænd har købt huse i – altså de huse, der
ellers vil stå og forfalde," skriver
Knud Kristensen, borgmester i Vesthimmerlands Kommune.





<br>
"Det lave prisniveau, en langstrakt kyststrækning, en kultur, der til forveksling ligner den norske, korte afstande til seværdigheder og autentiske bymiljøer har betydet, at blandt andet Løgstør, Trend og Overlade er byer, som nordmænd har købt huse i – altså de huse, der ellers vil stå og forfalde," skriver Knud Kristensen, borgmester i Vesthimmerlands Kommune.
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Knud Kristensen
(K)
Borgmester i Vesthimmerlands Kommune

Rundt om i landets yderkommuner står tusindvis af huse tomme og er praktisk talt usælgelige.
 En del af husene ender med at forfalde og blive revet ned, fordi ingen vil købe dem. Helt præcist er det i 13 af landets yderkommuner mere end hver 10. bolig, der står tom og forladt. Vesthimmerlands Kommune er en af disse kommuner. Det betyder, at vi er ved at afvikle nogle af de små landsbyer, og det er helt tåbeligt, når vi nu har mulighed for at sælge huse til både eksempelvis nordmænd, svenskere og tyskere.

Mindst 48.500 boliger har været uden beboere siden 2010, og det er især boligerne på landet, der står mennesketomme, viste en opgørelse fra Danmarks Statistik tilbage i april måned sidste år. De boliger vil med en regelændring potentielt kunne sælges som fleksboliger til udlændinge. Der er tale om ejendomme, der ifølge regeringens seneste vækstpakke nu kan få status som fleksboliger - altså bruges både som sommerhus eller fast bolig.

Norsk interesse for Vesthimmerland
I Vesthimmerlands Kommune oplever vi en meget stor interesse fra nordmænd for at købe huse. Det lave prisniveau, en langstrakt kyststrækning, en kultur, der til forveksling ligner den norske, korte afstande til seværdigheder og autentiske bymiljøer har betydet, at blandt andet Løgstør, Trend og Overlade er byer, som nordmænd har købt huse i – altså de huse, der ellers vil stå og forfalde. Og det fortsætter. De har været gennem Justitsministeriet med en ansøgning om købstilladelse efter reglen "en ganske særlig stærk tilknytning til Danmark", for at blive godkendt til købet.

Fakta

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. Send dit debatindlæg til [email protected]

Vesthimmerlands Kommune vil være på forkant med udviklingen i yderområderne og har en stærk vilje til at sætte gang i den nødvendige og positive omstilling for at skabe fremadrettede udviklingstiltag for blandt andet at få nye borgere til kommunen. Blandt andet i 2014 lancerede vi en ny bosætningskampagne med sloganet ”Vores hjemmebane”, hvilket har relateret en professionel markedsføring af vores kommune med markedsføringsmateriale til det norske marked – samt en studietur til Stavanger – for at gøre nordmændene opmærksom på kommunens mange positive potentialer og fordele ved at købe huse i kommunen.

2.500 sommerhuse mangler ejere
De lokale ejendomsmæglere får p.t. mange henvendelser fra nordmænd, der er interesserede i at købe et feriehus. Og det virker helt skørt at afvise dem, når vi har halvandet hundrede huse, vi ikke kan få solgt til danskere!
 Den korte afstand fra Norge til Nordjylland er blandt andet en medvirkende årsag til, at nordmændene er interesserede, og mere end 2.500 sommerhuse venter på nye ejere, og det endda til væsentligt lavere priser end tidligere på grund af mange familiers anstrengte økonomi som følge af krisen. Der er 1 million kroner at spare ved at købe et sommerhus nær kysten i Danmark i forhold til et tilsvarende ved havet i Norge.

Den korte afstand fra Norge til Nordjylland er blandt andet en medvirkende årsag til, at nordmændene er interesserede, og mere end 2.500 sommerhuse venter på nye ejere, og det endda til væsentligt lavere priser end tidligere på grund af mange familiers anstrengte økonomi som følge af krisen.

Knud Kristensen 
(K)
Borgmester i Vesthimmerlands Kommune

Lad os da i stedet se på de muligheder for at udvikle disse områder, så husene i stedet forbliver beboet, i hvert fald i sommerhalvåret. Det er da meget bedre, end at de bare står og forfalder.

Sommerhusreglen skal lempes
Det giver en masse omsætning for både håndværkere og butikslivet i min kommune, hvis vi får lov til at sælge nogle af de mange huse, vi har til salg til tyskere og nordmænd.
 Turismen er et af de vigtigste erhverv herhjemme, og det er da helt hen i skoven, at vi bliver ved med at sige nej til andre europæere, når de står i kø for at sætte gang i en masse tyndtbefolkede områder.

Frygten for, at rige udlændinge løber med det hele, er noget Christiansborgteori. Derfor taler Vesthimmerlands Kommune sammen med en stribe andre borgmestre i yderområderne for, at man i det mindste på forsøgsbasis lemper sommerhusreglen.

Det kan blandt andet være med til at fjerne kreditklemmen!

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Knud Kristensen

Fhv. borgmester (K), Vesthimmerland Kommune
Jyske Trænregiment (1973), murermester (1975)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024