Debat

Ejendomsforeningen: Nationalisering ikke løsningen

DEBAT: Løsningen er ikke at tvangsplacere sociale klienter i private lejeboliger, men for eksempel at opdele større almene lejemål i nogle mindre boliger til socialt udsatte. Det skriver John R. Frederiksen, formand for Ejendomsforening Danmark, i et svar til Morten Kabells, Københavns teknik- og miljøborgmester. 

"Det er jord, som de private grundejere har investeret i i tillid til, at de gældende love og bestemmelser på købstidspunktet vil være gældende. Altså i tillid til, at de kan disponere over den jord, de har købt på almindelige markedsvilkår, ofte med kommunen som sælger," skriver John R. Frederiksen, formand for Ejendomsforeningen Danmark.
"Det er jord, som de private grundejere har investeret i i tillid til, at de gældende love og bestemmelser på købstidspunktet vil være gældende. Altså i tillid til, at de kan disponere over den jord, de har købt på almindelige markedsvilkår, ofte med kommunen som sælger," skriver John R. Frederiksen, formand for Ejendomsforeningen Danmark.
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af John R. Frederiksen
Formand for Ejendomsforeningen Danmark

Når politikerne på den yderste venstrefløj taler om behovet for flere billige boliger eller efterlyser en mere differentieret beboersammensætning i de store byer, er det åbenbart en måde at omskrive deres virkelige mål: Al privat boligudlejning skal afskaffes, og boligerne skal nationaliseres.

Enhedslistens boligpolitiske ordfører, Lars Dohn, udtrykte det klart fra Folketingets talerstol 15. januar 2015 i forbindelse med debatten om en ændret lejelov: ”Vores vision omkring den private udlejning er, at den private udlejning skal udfases, og der er faktisk et rigtigt glimrende instrument i den nuværende lovgivning. For i det øjeblik, der skal ske et salg af privat udlejningsejendom, skal den tilbydes lejerne til overtagelse på andelsvilkår. Og det er jo en rigtig fin demokratiseringsproces, som er skredet rigtig langt frem i København, og på sigt vil det her jo medføre, at vi får fællesejede boliger, ligesom den almene sektor er en slags fælleseje. Det er der, vi vil hen, ” sagde Lars Dohn.

Så når borgmester Morten Kabell i Altinget 22. januar 2015 taler om, at ”kommunerne har brug for flere redskaber, hvis de skal skaffe flere billige boliger” og advokerer for, at ”kommunerne skal kunne anvise socialt udsatte til private lejeboliger”, så siger han i princippet det samme som Lars Dohn. 

Fakta

Bland dig i debatten!

Send dit debatindlæg til [email protected]

Tvangssalg af byggejord
Regeringen har sammen med SF og Enhedslisten allerede foreslået, at kommunerne får en ret til at tvinge private grundejere til at sælge byggejord med tab enten til kommuner eller til almene boligselskaber. Redskabet til det er en ændring af planloven, som lige nu behandles i Folketinget.

Det er jord, som de private grundejere har investeret i i tillid til, at de gældende love og bestemmelser på købstidspunktet vil være gældende. Altså i tillid til, at de kan disponere over den jord, de har købt på almindelige markedsvilkår, ofte med kommunen som sælger.

Kan de almene boligselskaber og kommunerne ikke i fællesskab løse opgaven, så virker det stærkt stødende, at man vil sende opgaven videre til de private udlejere, der ikke får tilskud, og heller ikke beder om det, og som betaler skat som alle andre virksomheder i Danmark.

John R. Frederiksen
Formand for Ejendomsforeningen Danmark

Kommunal anvisningsret
Morten Kabell vil gå videre ad tvangsvejen. Han ønsker, at kommunen også skal kunne disponere over de boliger, som er købt af private eller institutionelle investorer på almindelige markedsvilkår. De skal efter hans mening nu stilles til rådighed for kommunen, så kommunen kan bestemme, hvem der skal bo i dem.

Almen sektor har den sociale opgave
De almene boligselskaber får i dag skattefinansierede milliardtilskud, og de er givet skattefrihed, fordi de skal løse den boligsociale opgave i samarbejde med kommunerne. Og kan de almene boligselskaber og kommunerne ikke i fællesskab løse opgaven, så virker det stærkt stødende, at man vil sende opgaven videre til de private udlejere, der ikke får tilskud – og heller ikke beder om det -  og som betaler skat som alle andre virksomheder i Danmark.

Løsningen er ikke at tvangsplacere sociale klienter i private lejeboliger. Løsningen er snarere, at kommunerne sammen med den almene sektor må tænke utraditionelt og bruge de muligheder, sektoren har. Jann Sjursen foreslår eksempelvis i sit debatindlæg 8. januar her på Altinget.dk, at man kan opdele større almene lejemål i nogle mindre boliger til socialt udsatte.

Synd, at regeringen ikke helt har gennemskuet Enhedslistens mål og derfor i Folketinget og i Københavns Borgerrepræsentation fortsat forsøger at please et parti, der ikke anerkender den private ejendomsret, som dog er en af dansk grundlovs vigtigste grundpiller.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024