Har vi glemt at forestille os en bedre fremtid?

Vi har forpligtet os politisk til at leve bæredygtigt i en klima- og miljømæssig forstand, men har vi glemt at forestille os, hvordan det samfund også kan se ud?

Foto: Martin Lehmann, Ritzau Scanpix

De nordiske lande har alle sat mål for at blive klimaneutrale senest i 2050. Med det nuværende tempo, er vi dog på den anden side af 2080, før vi rammer klimaneutralitet i Norden. Samtidig er det en omstilling, som skal foregå under et massivt tidspres, hvis vi skal efterleve Parisaftalen. Det betyder, at vi ser ind i en tid med store ændringer i alle aspekter af både vores privat- og arbejdsliv. 

Den grønne omstilling er allerede godt i gang og mange af ændringerne, der opleves i det nære, kan de fleste se sig selv i. Vindmøller, solpaneler, elbiler der efterhånden er et reelt alternativ for privatbilismen og kostrådene der tager klimaforandringerne til efterretning og guider os til at spise mere plantebaseret og i takt med årstiderne. Vores boliger bliver bedre isoleret, ligesom vi affaldssorterer og tager digitale løsninger i brug for at få et smartere og mere bæredygtigt forbrug.

Målet med omstillingen er et klimaneutralt samfund, men er det nok ”bare” at blive klimaneutrale? I efteråret spurgte Nordisk Ministerråd i samarbejde med Concitos Klimalaboratorium en række eksperter og thought leaders, hvad de håber, vil karakterisere det klimaneutrale samfund i Norden. Læs mere her. Her kredsede samtalerne ikke om teknologiske løsninger eller skatter og afgifter, men om et samfund i bedre balance, med mindre stress, med bedre tid til fællesskaber, med adgang til mere natur og med mere tid med venner og familie.

Der bliver tegnet konturerne af en fremtid, hvor flere opgaver løses i lokale fællesskaber. Hvor vi bor mindre og transporterer os kortere i hverdagen. Og når vi skal på længere udenlandsture, vil det foregå i et lavere tempo, fordi det ikke længere er naturligt eller måske slet ikke muligt at sætte sig på et fly.

”Den grønne omstilling er ikke kun kolde brusebade og plantebaseret mad, den er også en fantastisk mulighed for at gentænke den måde, vi lever på og hvad vi tillægger værdi. Hvordan bor vi, spiser vi, lever vi i 2045?”

Kolde brusebade og plantebaseret mad
Hvordan ville verden se ud, hvis du kunne ændre den, så den fik en mærkbar positiv betydning for dit og dine børns liv? Det skal vi tale meget mere om, og vi håber, at du vil være med, når Nordisk Ministerråd denne sommer tager på tour rundt i til de nordiske demokratifestivaler for at diskutere visioner for et klimaneutralt samfund. Startskuddet lyder på torsdag i Nordens Telt på Folkemødet på Bornholm.

”Hvis vi skal løse klimakrisen, er det vigtigt at vi taler om, hvordan vi gerne vil have, at fremtidens samfund ser ud. Jeg tror det er vigtigt med positive fortællinger om fremtiden. Den grønne omstilling er ikke kun kolde brusebade og plantebaseret mad, den er også en fantastisk mulighed for at gentænke den måde, vi lever på og hvad vi tillægger værdi. Hvordan bor vi, spiser vi, lever vi i 2045? Det glæder jeg mig til, at vi skal diskutere med borgerne i Norden”, siger Karen Ellemann, Generalsekretær for Nordisk Ministerråd.

Startskuddet går på Folkemødet.

Fakta

Det gode liv i et bæredygtigt samfund

Nordens Telt (B12)

Torsdag d. 13. juni kl.11.30-12:45

Giv dit besyv med, når vi tager hul på diskussionen om livet i netto-nul.

Læs mere her.

Udover Folkemøde tager vi også diskussionen om livet i netto-nul med på den norske Arendalsuka, den svenske Almedalsveckan og den ungdomspolitiske festival ReGeneration Week på Åland.

Find det fulde program over Nordisk Ministerråds aktiviteter på Folkemødet 2024 her.

Har du spørgsmål til programmet eller aktiviteter i Nordens Telt på Folkemødet?

Kontakt
Mikael Carboni Kelk
Teamleder, Nordisk Ministerråd
Mobil 60 39 42 57 / [email protected]

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024